Hulp bij energiekosten

Door de stijgende energieprijzen krijgen steeds meer mensen geldproblemen. Het loon of een uitkering is niet altijd meer genoeg om de vaste lasten te betalen. Heeft u hulp nodig bij het betalen of betaalbaar houden van uw energiekosten? Bij de gemeente kunt u hulp krijgen.

Financiële hulp bij hogere energiekosten

Heeft u een uitkering of een laag inkomen? Dan kunt u financiële hulp krijgen voor uw hogere energiekosten.

Hulp van gemeente

De gemeente heeft verschillende manieren om u te helpen met de hogere energiekosten. Kijk goed wat de voorwaarden zijn.

Hulp bij financiën

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energierekening? Of kunt u andere rekeningen niet meer betalen? Vraag om hulp bij het oplossen van uw schulden.

Hulp van verhuurder of vve

Deelt u uw aansluiting voor warmte of stroom met andere woningen? U woont bijvoorbeeld in een flat met blokaansluiting. Dan kunt u ook compensatie krijgen voor uw hogere energiekosten.

U kunt de compensatie niet zelf aanvragen. Dat kan alleen degene die het contract heeft afgesloten met de energieleverancier. Meestal is dat de verhuurder of Vereniging van Eigenaren (vve). Die vraagt de compensatie aan bij de Rijksoverheid. De verhuurder of vve verdeelt het geld onder de bewoners. Zie de website van de Rijksoverheid voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Hulp bij aanvragen

Om hulp aan te vragen moet u (meestal) een formulier invullen. U kunt daarvoor hulp krijgen. Bijvoorbeeld om de compensatie voor hogere energiekosten aan te vragen.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het noodfonds kijkt hoe hoog uw energierekening is en vergelijkt dit met het totale inkomen van uw huishouden. Is er te veel van het inkomen nodig voor energie? Dan betaalt het noodfonds een deel van de energierekening. Kijk voor meer informatie op de website van het noodfonds.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Dan kunt u contact opnemen met Schuldhulpmaatje Delft om een afspraak te maken. Bel hiervoor 06 190 040 38. Wilt u een afspraak maken voor het spreekuur? Dan kunt u bellen naar 06 192 909 22. 

Energie besparen

Energie besparen is goed voor het milieu. Maar zeker ook voor uw portemonnee. De gemeente werkt samen met verschillende organisaties om u hulp te bieden bij het besparen op energie.

  • Verschillende organisaties kunnen u helpen met energie besparen in uw (huur)woning. Zoals 015 Duurzaam en het Energieloket Delft.
  • Heeft u moeite om uw energierekening te betalen? En ontvangt u de compensatie voor energiekosten? Dan heeft u ook recht op gratis Energiehulp van 015 Duurzaam.
  • U kunt vaak al met kleine aanpassingen in uw woning uw energieverbruik omlaag brengen. Bekijk de tips om energie te besparen, ook voor huurders.