Hulp voor jonge mantelzorgers
Delft voor Elkaar zet zich in voor jongeren die mantelzorg verlenen. Bijvoorbeeld aan een zieke moeder. Of aan een broer of zus met een beperking. “Met gesprekken, praktische hulp en maandelijkse ontmoetingen met andere jonge mantelzorgers proberen we de druk op deze jongeren te verlichten”, vertelt projectleider Luc Hijdra.
“Ongeveer een kwart van alle Nederlandse jongeren verricht mantelzorgtaken, zo blijkt uit onderzoek”, vertelt Luc. “Soms maar een paar uur per week, maar vaak veel meer. Ook in Delft zien we dat dit speelt. Onze stad telt bijna 30.000 jongeren tot en met 25 jaar. Dat betekent dat duizenden jongeren in Delft in deze situatie zitten. Dit kan problemen opleveren: wie op jonge leeftijd langdurig mantelzorg verleent, kan daarin vastlopen. Schoolwerk kan eronder lijden en er blijft weinig tijd over voor sociale contacten.”
Vastlopen
Luc: “Jongeren rollen vaak onbewust in deze situatie. Veel jongeren vinden het heel normaal om tien tot twintig uur per week voor een familielid te zorgen. Op zich hoeft dat niet erg te zijn. Maar te veel druk kan hun ontwikkeling remmen. Ze hebben dan minder tijd voor school, vrienden en om gewoon jong te zijn. Terwijl juist die dingen belangrijk zijn om gezond op te groeien. Vaak horen we later van mantelzorgers: ‘achteraf gezien heb ik nooit echt kind kunnen zijn’. Het is zonde als jongeren vastlopen, terwijl er vaak meer hulp mogelijk is dan ze denken.”
Te zwaar
Luc: “Het is vaak lastig om deze jongeren te bereiken. Veel jonge mantelzorgers zien hun situatie niet eens als bijzonder; zorgen voor een ouder, broer of zus is voor hen vanzelfsprekend. We hopen daarom dat ouders, familieleden, buren of toch de jongeren zelf contact met ons opnemen als de situatie te zwaar wordt.”
Opluchting
“Wat we dan doen? We plannen een gesprek in met het gezin”, zegt Luc. “Met de jongere zelf spreken we ook apart, zodat hij of zij vrijuit kan vertellen hoe het écht gaat. Dat eerste gesprek kan al enorm opluchten. Ouders beseffen vaak niet hoeveel verantwoordelijkheid een jongere draagt. Alle aandacht gaat naar degene die zorg nodig heeft. Niet naar degene die helpt. Jongeren vinden het vaak heel fijn dat er eindelijk iemand echt naar hún verhaal luistert.”
Zorg verlichten
Na zo’n gesprek kan Delft voor Elkaar praktische hulp regelen, bijvoorbeeld huishoudelijke ondersteuning via de gemeente (WMO). “Dat kan al veel schelen”, zegt Luc. “Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat jongeren anderen ontmoeten die hetzelfde meemaken. Daarom hebben we een lotgenotengroep opgezet voor deze groep mantelzorgers. Elke maand organiseren we een leuke activiteit, zoals klimmen, padellen of samen iets drinken. Zo ontstaan nieuwe vriendschappen. Deze jongeren begrijpen elkaar meteen: ze hebben vaak aan een half woord genoeg.”
Neem contact op
Ben jij een jonge mantelzorger? En wil je meedoen met de lotgenotengroep of heb je vragen over hulp en ondersteuning? Neem contact op met Delft voor Elkaar. Luc: “We staan voor je klaar en denken graag met je mee. Hoe eerder je contact zoekt, hoe beter we kunnen helpen.” Bel 015 - 760 02 00 of stuur een mail naar info@delftvoorelkaar.nl
Foto: EllemiekeFotografie