Mia: 'Inburgering op maat heel prettig'

Sinds 2022 begeleiden gemeenten nieuwkomers met inburgeringstrajecten op maat. Mia Horvath (26) is Amerikaanse en kwam in 2020 in Delft wonen. Eind december rondde ze als eerste inwoner het nieuwe traject met succes af. Ze vertelt hoe ze dat heeft aangepakt.

Voor studie en de liefde 

“Ik ben naar deze mooie stad gekomen voor mijn studie én voor de liefde”, lacht Mia. “Ik ontmoette mijn Nederlandse partner Roy in 2017 in Zweden. Daar woonden we tijdelijk in hetzelfde studentenhuis en we werden verliefd. Na een paar maanden ging hij terug naar Nederland, voor zijn HBO-studie in Zwolle. Daarna ging hij naar de TU Delft. Ik ging terug naar de Verenigde Staten om mijn diploma af te ronden. Onze lange-afstands-relatie hield stand. En in 2020 ben ik naar Delft gekomen voor mijn studie International European Governance aan de Universiteit Leiden (Campus Den Haag). Toen zijn we ook gaan samenwonen.”

Start in 2022

In 2020 kon Mia in Nederland verblijven op een studentenvisum. Aansluitend vroeg ze een ‘verblijfsvergunning zoekjaar hoogopgeleiden’ aan. Daarmee krijgen immigranten 1 jaar de tijd om een baan te vinden of een eigen bedrijf te starten in Nederland. “Vanaf de start van het zoekjaar ben je dan verplicht om een inburgeringstraject te doen. Daarvoor krijg je drie jaar de tijd”, vertelt Mia. “Ik startte begin 2022 met het traject.”

Tekst loopt onder foto verder. 

Intake

Mia kreeg een uitnodiging van de gemeente voor een intake-gesprek, net als alle nieuwkomers (vanaf 2022) die verplicht moeten inburgeren (zie kader). Mia: “Met een inburgeringsadviseur van de gemeente ga je dan om tafel. Je spreekt goed door wat je al kan en wat je nog moet leren. Vervolgens maak je samen een plan op maat. De insteek is dat je aan het eind van het traject kunt aantonen dat je de Nederlandse taal begrijpt en spreekt. En dat je in grote lijn weet hoe de Nederlandse samenleving, cultuur en arbeidsmarkt in elkaar steken. Met verschillende examens wordt je kennis getoetst.”

Contactmomenten

De inburgeringsconsulent kijkt per deelnemer hoeveel ondersteuning nodig is. Mia: “Twee keer per jaar een contactmoment was voor mij genoeg. Ik zoek zaken graag zelf uit en ben daar goed in. Maar als je meer hulp nodig hebt, kun je dat krijgen. Ik vond de begeleiding op deze manier heel prettig. Het sluit goed aan bij wie je bent en wat je kan en wat nog niet.”  

Niet makkelijk

Cursussen over de Nederlandse arbeidsmarkt had Mia niet nodig. Ze had als student in Leiden al een baan als student-recruiter en werkte een tijdje bij PepsiCo in Utrecht. Nu werkt ze bij VSParticle, een start-up van de TU Delft. “Maar aan mijn taalkennis en -vaardigheden moest ik nog wel flink sleutelen”, lacht ze. “Lezen, luisteren, spreken en schrijven. Op al die vaardigheden word je getoetst, en alles op B1-niveau. Echt niet zo makkelijk.”  

Jeugdjournaal

“Hoe het is gelukt? Ik heb een korte taalcursus gevolgd. En iedereen om mij heen gevraagd Nederlands met mij te praten en geen Engels. Ook las ik veel Nederlandse artikelen, luisterde ik liedjes en keek ik naar Nederlandse tv-programma’s zoals het Jeugdjournaal. Daar leerde ik veel van. En vorig jaar was ik bij de musical Soldaat van Oranje. Toen kon ik alles heel goed volgen in het Nederlands. Dat was voor mij echt een bijzonder moment. En nu heb ik ook als eerste in Delft het nieuwe inburgeringstraject afgerond. Daar ben ik best een beetje trots op.“

In juli 2022 zijn Mia en Roy getrouwd en vorig jaar zijn ze ouders geworden van een zoon: Lio.

De Wet inburgering uit 2021

Volgens de Wet inburgering uit 2021 zijn gemeenten vanaf 2022 verplicht om inburgerings-plichtige nieuwkomers op maat te begeleiden bij hun inburgering. 

Inburgeren
Mia: "Ik vond de begeleiding op maat heel prettig."