Nederlander worden

Algemeen

Wilt u Nederlander worden? Dan kunt u bij de gemeente de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Bel hiervoor 14015.

Naturalisatie of optie

Er zijn 2 manieren om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. Via naturalisatie of via een optie.

Naturalisatie

Bij naturalisatie doet u een verzoek om Nederlander te worden. Deze mogelijkheid is vooral voor niet-Nederlanders die nog niet zo lang in Nederland zijn.

Optie

Bij een optieverzoek verklaart u dat u Nederlander wilt worden. Dit is een eenvoudige manier om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. U kunt een optieverzoek doen als u als niet-Nederlander al langer in Nederland verblijft. Of als u in Nederland bent geboren of hier al eerder heeft gewoond.

Beschrijving

De gemeente maakt met u een afspraak voor een eerste gesprek. Tijdens dit gesprek krijgt u informatie over hoe u Nederlander wordt. En kijkt de gemeente of u aan de voorwaarden voldoet. Neem bij het eerste gesprek mee:

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
  • Geldig verblijfsdocument
  • Geboorteakte als u in het buitenland bent geboren en dit niet bij de gemeente staat geregistreerd (zie ook: Buitenlandse documenten registreren)
  • Schooldiploma's, inburgeringsdiploma of vrijstelling hiervoor (geldt niet bij optieverzoek)

Aanvraag doen

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan maakt de gemeente een tweede afspraak met u om de aanvraag te doen. Neem bij deze afspraak mee:

  • Geldig paspoort of Europese identiteitskaart
  • Geldig verblijfsdocument
  • Alle documenten die de gemeente tijdens het eerste gesprek heeft genoemd

Hoelang duurt het?

Het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit duurt maximaal 1 jaar. Via een optieverzoek is dit maximaal 3 maanden. In de tussentijd krijgt u brieven over de voortgang van uw aanvraag.

Ceremonie

Krijgt u de Nederlandse nationaliteit? Dan nodigt de burgemeester u uit voor een ceremonie in het stadhuis. Hier tekent u een 'verklaring van verbondenheid'. Daarna bent u officieel Nederlander. De uitnodiging voor de ceremonie krijgt u ongeveer 8 weken na het positieve besluit van de IND.

Voorwaarden

Om de Nederlandse nationaliteit te krijgen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet u een geldige verblijfsvergunning hebben. En al enige tijd in Nederland wonen. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Kosten

Voor het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit betaalt u kosten. Op de website van de IND ziet u hoe hoog de kosten zijn. Verder betaalt u kosten voor een uittreksel BRP.