'Niet langer dan een half uur stilzitten’

Op basisschool De Waterhof in Delft bewegen leerlingen veel tijdens en na de schooldag. De school is dit jaar voor de tweede keer genomineerd voor de titel Sportiefste school van Nederland.

“Op onze school zitten we nooit langer dan een half uur achter elkaar stil”, zegt Janne (11) uit groep 8. “Dan krijgen we weer een beweegtussendoortje. Vaak gaan we even naar buiten en doen we bijvoorbeeld een kort balspel. Superleuk!” 
“Die beweegtussendoortjes zorgen er meteen ook voor dat de drukke kinderen in je klas minder druk zijn,” zegt Yvaine (8) uit groep vijf. “Dat is goed voor de sfeer. Ook doen we aan Bewegend leren. Dat is weer wat anders. Dan beweeg je terwijl je iets leert. We hebben bijvoorbeeld springend de rekentafels geleerd. Zo onthoud je de lesstof beter.” 

Dynamische Schooldag

“De afgelopen tien jaar hebben we op De Waterhof veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van een dynamische schooldag”, zegt Nick Keijser, vakdocent bewegingsonderwijs en coach dynamische schooldag. Waarom? “Er waren steeds meer conflicten tussen leerlingen op het schoolplein, vooral tijdens het voetballen. Daarnaast zagen we de werkhouding van leerlingen achteruitgaan. Wippen op stoelen, snel afgeleid, korte lontjes. Daar wilden we wat aan doen. Stap voor stap hebben we gewerkt aan een uitgebreid en professioneel programma van verschillende activiteiten. Dat programma noemen we de Dynamische Schooldag. De Waterhof is tevens een Gezonde school op het gebied bewegen en sport.”

Beweegteam

De school zette een beweegteam op dat docenten inspireert en adviseert op het gebied van bewegen en spelen. Nick is ook de coördinator van het team. “We krijgen ondersteuning van Joline van Lier, Gezonde School adviseur bij GGD Haaglanden. Ze adviseert ons onder meer over bewezen effectieve methodes en ze weet goed op welke landelijke subsidies we een beroep kunnen doen.”

Beweegwijs 

De school startte ook met de speelpleinmethode Beweegwijs. “Daarmee hebben we het buiten spelen leuker en actiever gemaakt”, zegt Nick. “Docenten kregen op het schoolplein een meer actieve, begeleidende rol. Eerder waren ze enkel pleinwacht.” 
We namen ook onze ‘gewone gymlessen’ onder de loep, en zijn gestart met het leerlingvolgsysteem Beweegbaas. Daarmee brengen we nu de ontwikkeling van elke leerling in kaart. Zo kunnen we hen op hun eigen niveau en structureel beter leren te bewegen.”

Junior-coaches

Op De Waterhof worden alle kinderen tijdens de lessen bewegingsonderwijs ook een paar keer junior-coach. Ze helpen dan bij het organiseren en bedenken van activiteiten. En dan organiseert de school nog drie keer in de week een buitenschools aanbod na schooltijd. 

Zitten en bewegen

“Het mag duidelijk zijn, wij geloven echt in de afwisseling tussen zitten en bewegen”, zegt Nick. “Omdat we mooie resultaten zien. In vergelijking met tien jaar geleden bewegen leerlingen meer en beter; zijn er minder conflicten op het schoolplein; werken leerlingen ook beter aan andere vakken; en is er meer verbinding en betrokkenheid tussen leerlingen. En daar zijn we heel trots op.”
Twee jaar geleden werd De Waterhof ook genomineerd voor de titel Sportiefste School van Nederland. “Toen grepen we naast de titel, maar dit keer heb ik er een heel goed gevoel over”, lacht Nick. Op 9 april volgt de uitslag. 

De foto is ter illustratie en niet genomen bij basisschool De Waterhof.