Omgevingstafel

Heeft u een complex initiatief? Zoals het vestigen of uitbreiden van uw bedrijf? Of het bouwen van huizen? En past uw initiatief niet in het bestemmingsplan? Een Omgevingstafel helpt u snel op weg.

Gemeente

Leg uw initiatief eerst voor aan de gemeente. De gemeente onderzoekt dan of uw plan wenselijk is. En of het past in de omgeving. Is dit het geval? Dan bespreekt de gemeente de mogelijkheden met u om een Omgevingstafel te houden.

Omgevingstafel

Bij een Omgevingstafel gaat u in gesprek met alle gesprekspartners die voor uw initiatief belangrijk zijn. Zoals de gemeente, het waterschap, de provincie, de omgevingsdienst en de veiligheidsregio. Deze partijen zoeken samen met u naar de beste manier om uw initiatief mogelijk te maken. En zodat uw initiatief past binnen de geldende kaders en regels.

U doet er goed aan om ook inwoners en ondernemers uit de directe omgeving van uw initiatief uit te nodigen voor de Omgevingstafel.

Voordelen Omgevingstafel

  • Alle betrokkenen aan 1 tafel: snel duidelijk welke belangen er zijn
  • In een vroeg stadium duidelijk wat de kaders en regels zijn voor uw initiatief
  • Snel duidelijk of, en welke onderzoeken nodig zijn
  • Goede basis voor het aanvragen van een vergunning

Vergunning

Is er tijdens de Omgevingstafel overeenstemming over uw initiatief? En kunnen alle partijen zich vinden in uw plannen? Dan kunt u voor uw initiatief een omgevingsvergunning aanvragen.

Informeel

Het overleg aan de Omgevingstafel is informeel. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Maar is de Omgevingstafel positief over uw initiatief? Dan is de kans groot dat u een vergunning krijgt.

Omgevingswet

De Omgevingstafel is onderdeel van de Omgevingswet. De gemeente werkt ook volgens de principes van de nieuwe wet. Bij complexe initiatieven start de gemeente dan ook met het aanbieden van een Omgevingstafel.