Onderhoud monumenten

Voert u onderhoud uit aan een monument? Dan heeft u voor sommige kleine ingrepen geen vergunning nodig. Dit geldt ook voor kleine aanpassingen. Zoals het plaatsen van zonnepanelen, zonwering, reclame en isolerend enkelglas. U moet wel voldoen aan de uitvoeringsrichtlijnen en de welstandseisen.

Vergunning

Voor verbouwen en sommige onderhoudswerkzaamheden heeft u wel een vergunning nodig. In de uitvoeringsrichtlijnen staat wanneer u een vergunning moet aanvragen. En ook welke activiteiten vergunningsvrij zijn. Soms moet u de werkzaamheden laten toetsten door de gemeente

Inspecteren

Het is aan te raden om het onderhoud van uw monument regelmatig te laten inspecteren. U kunt hiervoor ook de Monumentenwacht inschakelen.

Bestaande materialen en vormgeving

Voer het onderhoud altijd uit met behoud van de bestaande materialen en vormgeving. Gaat u eenvoudig werk uitvoeren? Zoals schilderwerk in dezelfde kleur, stopverf vernieuwen, goten onderhouden of houtrot herstellen. Dan heeft u hiervoor geen vergunning nodig.

Gevel reinigen

Neem bij het reinigen van de gevel altijd contact op met de gemeente. Gebruik de juiste materialen en beschadig de gevel niet. Zo mag u alleen reinigen met stoom en niet met een hogedrukspuit.

Voegwerk vervangen

Vervang het voegwerk alleen als dit echt nodig is. U mag de gevel niet waterdicht maken met hydrofoberen. Deze chemische behandeling kan uw gevel op lange termijn ernstig beschadigen.

Verduurzamen

Wilt u uw monument verduurzamen? Veel is mogelijk, maar niet alles.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente. Stel uw vraag via het contactformulier of bel 14015.

Plannen voorleggen

Wilt u een formele toetsing op uw plan voor het restaureren, verbouwen of verduurzamen van uw monument? Dan kunt u ook uw plannen voorleggen aan de gemeente. Hierbij kan ook de Adviescommissie Omgevingskwaliteit uw plan bekijken.

Bij de meeste monumentenplannen is een beperkte beoordeling voldoende. Hebben uw plannen invloed op de omgeving in een beschermd stadsgezicht? Kies dan voor een beoordeling op welstand. Neem bij twijfel contact op met de gemeente.

Zie ook