Plannen voor nieuwe Gillisbuurt

De gemeente en woningcorporatie Woonbron presenteren vandaag, dinsdag 20 mei, een gezamenlijk plan voor de verbetering van de Gillisbuurt en de Delfia-locatie in de wijk Buitenhof. 

Het plan beschrijft hoe zij hier de komende jaren samen met bewoners en partners willen werken aan verbetering van de buurt. Met onder meer nieuwbouw en verduurzaming van woningen en voorzieningen. In de toekomst vormt dit gebied één nieuwe, sterk verbonden en toekomstbestendige buurt: De Nieuwe Gillis. 

Wonen, spelen, werken

Martina Huijsmans, wethouder ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling: “Met elkaar willen we hier de komende jaren de leefbaarheid vergroten. En we willen verbeteringen doorvoeren op zowel fysiek als sociaal gebied. We verbeteren bestaande huizen en bouwen nieuwe. We willen de buurt ook zo inrichten dat bewoners elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. In het plan is daarom veel aandacht voor bijvoorbeeld wandelen, fietsen, sport en spel. Tegelijk is ruimte in Delft schaars en we willen optimaal gebruikmaken van de ruimte die er is. Daarom combineren we waar mogelijk verschillende functies, als wonen, spelen en werken.”   

Verbeteren, verduurzamen én bouwen

In het plan is gekeken naar wat kan worden behouden én waar nieuw moet worden gebouwd. Zo worden bestaande woningen verbeterd, verduurzaamd en aangesloten op het warmtenet. Ook komen er circa 450 nieuwe woningen, voor het grootste deel op de Delfia-locatie. Daarnaast komt er meer ruimte voor bedrijfshuisvesting en sociaal ondernemerschap.

Ontmoeten

Er is ook veel aandacht voor verbinding en ontmoeting. De Beethovenlaan vormt straks het nieuwe hart van de buurt. Met onder meer een plein, een school en een nieuw buurtcentrum. De wethouder: “De gesprekken met bewoners en sleutelfiguren uit de wijk hebben ons waardevolle inzichten gegeven. Ze waren onmisbaar bij het opstellen van dit plan. Zij kennen de buurt immers als geen ander en weten wat er leeft, welke wensen er zijn en wat nodig is.” 

Betere verbinding

Om de buurt verkeersveiliger en beter bereikbaar te maken, komen er nieuwe en verbeterde wandel- en fietsroutes in en naar de buurt. Dit verbetert de verbinding binnen de wijk, maar ook met de gebieden eromheen en de rest van de stad. De Bachsingel wordt ingericht als fietsstraat en doorgetrokken naar Kerkpolder. 

Zich thuis voelen

In de Gillisbuurt gaat de komende jaren nog meer veranderen: zo wordt dit jaar al een start gemaakt met de aanleg van het warmtenet. Vanaf 2028 wordt het riool vervangen. Directeur Woonbron, Linda Schalkwijk: “Samen met de gemeente werken we aan een fijne woonomgeving. Voor zowel nieuwe als huidige bewoners. We zetten stappen om de buurt sterker te verbinden en toekomstbestendig te maken. Zodat iedereen zich er thuis kan voelen, nu en in de toekomst.”

Eerste stappen

In aanloop naar de nieuwe plannen zijn er al verbeteringen in de buurt gedaan. Er werden pas nog nieuwe muurschilderingen aangebracht. En er werd gewerkt aan speeltuintjes en een nieuw voetbalveldje. Ook Buurtcentrum Buitengewoon is uitgebreid. De komende jaren werken de gemeente en Woonbron het plan uit. Ze doen dat samen met bewoners en partners. Schalkwijk: “We hebben te maken met onzekerheden, zoals de tweejarige huurbevriezing. Die beperkt onze financiële ruimte. Maar we blijven ambitieus."

Leefbaar en sterk

“Samen met bewoners en samenwerkingspartners streven we ernaar de buurt leefbaar en sterk te maken. We blijven ons inzetten om, waar mogelijk, stappen te zetten richting een toekomstbestendige wijk. Ondertussen starten op korte termijn al wat kleinere, maar belangrijke acties. Zoals het verder verbeteren van sport- en speelplekken en de organisatie van een zomerfestival.” 

In gesprek met de buurt

In de komende weken vinden er vervolggesprekken met de buurt plaats over de voorgestelde plannen. Op basis daarvan wordt het plan verder aangevuld. Het definitieve plan wordt naar verwachting dit najaar voorgelegd aan de raad. Die neemt er dan een besluit over.  

Meer informatie

Meer informatie over de ontwikkelingen van de buurt is te vinden op de speciale informatiepagina.