Raamisolatie voor monumenten

U kunt veel energie besparen door de ramen in uw monument te isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Soms heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u glas-in-loodramen wilt weghalen. Soms is alleen een toets van de gemeente nodig.

Wat is mogelijk?

Voorbeelden van mogelijkheden met behoud van raamhout.

Isolatieglas Soms past modern isolatieglas in bestaand raamhout. Maar anders is monumentenglas of vacuĆ¼mglas meestal geschikt om in bestaand raamhout te plaatsen. Een nadeel van vacuĆ¼mglas is dat er mogelijk puntjes zichtbaar zijn als u dicht op het glas staat.
Achterzetramen Het plaatsen van achterzetramen is een eenvoudige manier om enkel glas te isoleren. Het voordeel is dat u het achter het bestaande raamhout kunt plaatsen. Daardoor is het een goede oplossing voor het isoleren van historische beglazing, zoals glas-in-lood. Bij monumenten mag u achterzetramen alleen aan de binnenzijde van het monument plaatsen. Uiteraard mag dit eventuele monumentale interieurdelen niet aantasten.
Raamfolie Dit kan de isolatiewaarde van het glas verbeteren. Nadeel is dat het soms een verkleuring op het raam geeft. U mag geen sterk verkleurend raamfolie of spiegelend raamfolie aanbrengen.

Eisen en richtlijnen

Het uitgangspunt is om het raamhout te behouden. Tenzij u kunt onderbouwen dat dat vervangen nodig is. Dit heeft onder meer te maken met de monumentale waarde van het materiaal en het historisch beeld. 

In de Uitvoeringsrichtlijnen Monumenten Delft leest u meer over de zaken waarmee u rekening moet houden voor raamisolatie in monumentale panden. Vooral in hoofdstuk 34 staat informatie over isolatie.

Uitvoeringsrichtlijnen Monumenten Delft

Heb ik een vergunning nodig?

Soms heeft u een vergunning nodig voor raamisolatie. Bijvoorbeeld als u bestaand raamhout en/of historisch glas volledig wilt vervangen. Op het Omgevingsloket kunt u zelf een vergunningscheck doen. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met de gemeente.

Gemeente helpt u graag verder

De gemeente kan u advies geven over de mogelijkheden. En nagaan of uw plan mag volgens de regels. We kiezen altijd voor de best beschikbare technische oplossing. Waarbij we een goede balans zoeken tussen het verbeteren van de isolatiewaarde en het behoud van historisch materiaal en details.