Slimme renovatie Delftse riolering
Aannemer GMB renoveert op dit moment het riool in het zuidelijk deel van de binnenstad. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente. GMB neemt zo’n beetje elke gracht en straat ten zuiden van de Oude Langendijk en de Nieuwe Langendijk onder handen. Dat gebeurt via een innovatieve manier, in vakjargon bekend als relining. Of in gewoon Nederlands: kousrenovatie.
Minder overlast
“Bij relining brengt de aannemer een kous met tweecomponentenhars aan in de rioolbuis. De kous bestaat voor een deel uit hergebruikte petflessen. Na uitharding zit er een nieuwe waterdichte kunststoflaag aan de binnenkant van het riool”, laten projectleiders Jascha Voskamp en Ian Quak van de gemeente weten. “Vervanging van het riool kan ook, maar dat is in binnensteden zeer ingrijpend. Daarom doen we het zo veel mogelijk op deze manier. De straat hoeft niet open en er is veel minder overlast.”
Sneller
Jascha: “Deze methode werkt ook een stuk sneller. De aannemer is gemiddeld twee dagen in de straat bezig. Normaal gesproken kan het wel drie weken duren. Dat komt omdat in dat geval eerst de straat open moet. Dan moet de oude rioolbuis eruit, de nieuwe erin en daarna moet de straat weer dicht. En die moet ook opnieuw worden bestraat.”
Van put tot put
Ian: “We repareren van binnenuit, van put tot put. Relining gebeurt vaker in drukke gebieden met veel bezoekers. Er is altijd ruimte om een straat open te breken. Maar in de binnenstad is dat ingrijpend, onder meer vanwege de horeca. Geen enkele ondernemer wil dat de straat bij hem of haar drie weken openligt. Dan gaat er niemand op het terras zitten. En je hebt de aan- en afvoerroutes van leveranciers. Bovendien is er weinig parkeergelegenheid.”
Noordelijke deel
De renovatie van het riool in het zuidelijk deel van de binnenstad duurt tot eind van dit jaar. Daarna begint de aannemer naar verwachting aan het noordelijk deel van de binnenstad. De leidingen die zijn gedaan, kunnen dan weer 50 jaar mee. Alle rioolleidingen die het naar verwachting binnen vijf jaar begeven, worden nu gerenoveerd.
Vervangen of renoveren
De gemeente kiest meestal voor vervanging van de riolering als er genoeg ruimte is in de straat. Een rioolbuis wordt ook vervangen als de buitenwand van de rioolbuis te dun is geworden of als er gaten in de rioolwand zitten. De aannemer zet de kunststofhars namelijk met druk tegen de binnenkant van het riool. Een dunne of kapotte rioolwand is dan niet sterk genoeg. Een nieuwe rioleringsbuis gaat gemiddeld 50 tot 70 jaar mee. Een gerenoveerde rioleringsbuis verlengt de levensduur met 50 jaar.