‘Slimmer werken voor de stad’

Een slim verkeerslicht dat fietsers sneller groen geeft. Of een tool die helpt bepalen welke riolen vervangen moeten worden. Het zijn zomaar twee voorbeelden waarbij we in Delft algoritmes gebruiken: digitale ‘rekenregels’ die ons leven fijner, beter en makkelijker kunnen maken. 

Juiste informatie

Algoritmes zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Makkelijk uitgelegd: algoritmes zijn rekenregels die de computer gebruikt om het antwoord op een bepaalde vraag te vinden. Iets opzoeken op internet? Een algoritme haalt de juiste informatie boven water. Het navigatiesysteem van je auto? Ook die gebruikt algoritmes om de snelste route van A naar B te vinden. 

Sneller groen licht 

Ook in Delft komt u op verschillende plekken algoritmes tegen. Zo staan er slimme verkeerslichten op het Poortlandplein (zie foto). De camera ‘ziet’ een groepje fietsers aankomen, berekent wanneer ze bij de oversteek zijn en pling – het licht springt op groen.  Zo kunnen fietsers vaker doortrappen en stroomt het fietsverkeer sneller door.

Betere hulp bij schulden

Een ander voorbeeld dan. Stel, u werkt bij schuldhulpverlening. Delftenaren met schulden kloppen bij u aan voor hulp. Nu is er een tool ontwikkeld die u – op basis van een vragenlijst – suggesties doet voor welke hulp u de inwoner kunt bieden. Het algoritme laat ook diensten zien waar u zelf misschien nog niet aan had gedacht. Zo kunt u Delftenaren beter en eenduidiger helpen. 

Technologie biedt kansen 

Met de technologie die zich ontwikkelt, zijn algoritmes in steeds meer situaties te gebruiken. “Slimme technologie biedt een hoop kansen”, aldus Martina Huijsmans, wethouder Dienstverlening en digitalisering. “Het kan ons helpen om sneller, beter en zorgvuldiger te werken voor de inwoners van Delft. Het is wél belangrijk dat we hier op een goede manier mee omgaan.”

Controleren en bijstellen

Bij het gebruik van algoritmes letten we op een paar dingen, vertelt Dirk-Jan van Dijk. Hij houdt zich als Chief Information Officier bezig met al het digitale informatieverkeer binnen de gemeente Delft. “Ten eerste kijken we natuurlijk kritisch of het algoritme de juiste resultaten geeft. Dat vraagt om doorlopend controleren en bijstellen. Een algoritme is nooit af.”

Zelf blijven nadenken

Daarnaast is het belangrijk dat we zelf blijven nadenken. “Het algoritme kan er ook naast zitten. We laten een computer daarom nooit zelf keuzes maken die impact hebben op mensen. Neem het voorbeeld van schuldhulpverlening. Het algoritme doet suggesties, maar de medewerker bepaalt zelf wat het beste advies voor de inwoner is. Dit blijft maatwerk. Het algoritme is slechts een hulpmiddel.”

Grondige check

Elk algoritme dat de gemeente wil gebruiken, wordt onderworpen aan een impact assessment. “Daarbij bekijken we kritisch: wat is de meerwaarde van dit algoritme? Welke informatie gaat erin? En wat zijn de risico’s?”, vertelt Dirk-Jan. “Algoritmes kunnen ons veel brengen, zolang we ze op een verantwoorde manier gebruiken.”

Voor iedereen inzichtelijk

De gemeente Delft is sinds kort aangesloten bij het landelijke Algoritmeregister. Op deze website kunnen overheidsinstellingen laten zien welke algoritmes zij gebruiken en hoe ze werken. De eerste vier Delftse algoritmes staan inmiddels online. Bekijk ze online.