‘Spullen weggooien? Wij maken er liever mensen blij mee’

Verhuizen is voor de meeste mensen en bedrijven geen hobby. Er is altijd veel meer te verplaatsen dan je denkt. En het is zo divers. Grote bankstellen en eettafels, kwetsbare lampen en serviesgoed. Maar ook complete kantoorinrichtingen, laboratoria en museumstukken van onschatbare waarde. 

Je wordt al nerveus als je eraan denkt om het van A naar B te moeten sjouwen. Bij Joh. van Buuren en Zn. Verhuizingen weten ze al 120 jaar hoe je dat perfect doet: verhuizen. In en rond Delft, zelfs internationaal. Intern én extern. “Ontzorgen is een cliché, maar dat is wel wat we elke dag doen.”

Boek

Aan de koffietafel bij (oom) John en (neef) Joshua van Buuren (op de foto) kom je de tijd moeiteloos door. De heren zijn trots op het familiebedrijf, waarvan de eerste verhuiswagen al door Delft tufte toen de stad nog een groot dorp was en je voor het maken van een scherpe zwartwit foto toch echt even stil moest blijven staan. “Mooi om te zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld”, zegt John van Buuren. “Als je die auto daar op die foto ziet en je kijkt dan wat er hier buiten staat… We zouden er een boek over kunnen schrijven.” 

Steeds complexer

Dat zou dan gaan over een Delfts verhuisbedrijf dat altijd met zijn tijd mee is gegaan. En zich heeft ontwikkeld van een kleinschalige particuliere verhuizer tot een speler die zelfs bij partijen als de TU Delft, TNO, Museum Prinsenhof Delft, de gemeente Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis kind aan huis is. “Verhuisopdrachten worden steeds complexer”, zegt John. “We zijn allang geen bedrijf meer dat alleen inboedels van de ene naar de andere plek brengt.” 

Niks mis mee

Al is dat laatste natuurlijk nog wel een belangrijke dienst die dagelijks met veel overgave wordt verleend, vult Joshua aan. En er is meer: de circulaire samenleving, die ook bij Joh. van Buuren een belangrijke rol speelt. “Bij elke verhuizing worden dingen weggegooid”, zegt Joshua. “Mensen willen nou eenmaal weleens wat nieuws, zeker als ze naar een nieuwe woning of kantoor vertrekken. De tafel waar wij nu aan zitten, die stond op de nominatie om te worden weggegooid. En de stoelen ook. En die kast daar. Er is niks mis mee, maar hij is wel overbodig geworden.” 

Stationshuis

“Op een gegeven moment dachten we: dat is doodzonde, al die spullen weggooien, daar kunnen we mensen mee helpen die het niet zo breed hebben. Zo zijn we op het idee gekomen om er een container mee te vullen. En daar hebben we een mooie plek voor gevonden: het Stationshuis bij station Delft Campus. Dat is een locatie waar mensen uit de buurt samen kunnen komen en waar alles circulair is. Van de materialen waarvan het gebouw is gemaakt tot de kopjes waar je je koffie uit drinkt. Daar hebben we onze container met spullen neergezet en de mensen uit de wijk weten die al aardig te vinden. Heb je een bank nodig? Een lamp? Een servies desnoods? Kijk of er iets voor je bij zit en neem het mee. Wij zorgen daarna dat de container weer wordt aangevuld.”

Elke dag

Dat is mooi van Joh. van Buuren en Zn. Verhuizingen. Niet roepen dat je de beste verhuizer bent, maar het in de dagelijkse praktijk laten zien. Met oog voor het vak én oog voor de medemens. Of om met Joshua van Buuren te spreken: “We gaan er met ons hele team voor de volle honderd procent voor om particulieren en bedrijven de stress van een verhuizing uit handen te nemen. Ontzorgen is zo’n cliché, maar het is wél wat we elke dag doen…”

Tekst Karl Flieger | Foto Nico Schouten