Sterk spul: Delfts bedrijf geeft afval een tweede leven
Wist je dat er in Delft een bedrijf zit dat verkeersborden maakt van riet? En gevels van wc-papier? Het klinkt misschien gek, maar bij NPSP gebeurt het. In de Kabelfabriek maken zij duurzame materialen uit natuurvezels en afval.
Van paddestoelen tot treinneuzen
Zonder het te weten, ben je hun werk vast wel eens tegengekomen. Zo maakte NPSP de rode ANWB-paddenstoelen die door heel Nederland staan. En ook de neuzen van de bekende koploper-treinen van de NS. Deze producten hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt van composiet. Een kunststof die licht, sterk en bestand is tegen weer en wind. NPSP maakt een duurzame variant van natuurlijke materialen, zoals hennep en vlas. Hartstikke bio-based!
Duurzaam alternatief voor staal en beton
De toepassingen zijn talrijk. NPSP maakte bijvoorbeeld al bankjes, bruggen, gevels en verkeersborden van bio-composiet. Het materiaal is een duurzame vervanger voor staal en beton, maar ook voor gewone composieten. “Het kost namelijk veel energie en schaarse grondstoffen om zulke materialen te maken”, legt Willem Böttger uit, directeur Innovatie bij NPSP. “Bio-composiet is licht, sterk én beter voor het milieu.”
Tweede leven
Een verkeersbord van NPSP bestaat bijvoorbeeld uit drie ingrediënten, vertelt Willem. Riet, kalk en hars. “In Nederlandse natuurgebieden wordt elk jaar gemaaid, maar het riet wordt daarna vaak verbrand. Wij geven dit soort reststromen een tweede leven. De kalk is een restproduct van waterbedrijven, die kalk uit ons drinkwater halen.” De ingrediënten worden gemengd en samengeperst tot een sterke plaat, waarna in de juiste vorm wordt gefreesd.
Delfts onderzoek
Van uienschillen tot blauwalg: NPSP is continu op zoek naar nieuwe ingrediënten. Daarvoor werkt het bedrijf nauw samen met de TU Delft. “Voor onze hars gebruiken we bijvoorbeeld nog een deel aardolie. Maar op The Green Village testen we nu verkeersborden met een volledig bio-based hars, afkomstig is uit de suikerindustrie,” legt Willem uit. “Eigenlijk zijn we een soort koks: we kijken steeds welke reststromen we kunnen gebruiken om tot het beste recept te komen.”

Snufje dakpan, scheutje blauwalg
Die zoektocht naar nieuwe ingrediënten leidt tot verrassende combinaties. Voor hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakte NPSP gevelpanelen met gerecycled toiletpapier. En ook de kleurstoffen zijn natuurlijk óf circulair. Zo voegt NPSP blauwalg toe om blauwe panelen te maken – en gemalen dakpannen voor een rode tint.
Groeien
Hun nieuwste product? Voor ProRail ontwikkelde NPSP natuurinclusieve gevelpanelen, met gaten voor vogels, insecten en vleermuizen. Deze zomer worden de eerste platen getest op een transformatorhuisje in Den Haag. Willem ziet dat steeds meer bouwbedrijven en architecten enthousiast zijn. “De komende jaren willen we vooral groeien. Technisch is er ontzettend veel mogelijk. We hopen dat bio-based bouwen steeds meer de norm wordt.”

Fotografie: Erwin Dijkgraaf