'Voldoende ruimte blijven bieden’

In Delft is de woningnood hoog. Elke bebouwde vierkante meter is goud waard. De verleiding is daarom groot om leegstaande bedrijvengebouwen te transformeren tot woonruimte. Pas daar mee op, bezweert Nanne Meijerink, eigenaar van een stevige portefeuille bedrijfsruimten. Want Delft is óók een gemeente waar veel mkb’ers een plekje zoeken. En zij zijn mede de aanjagers van de lokale economie.

Ondernemersvirus

Nanne Meijerink is 43. Als zoon van de in vastgoedkringen bekende Delftenaar Gerard Meijerink leek hij ooit voorbestemd om ook ‘in het vak’ te gaan. Maar alhoewel Nanne wel degelijk het ondernemersvirus mee kreeg, startte hij zijn loopbaan in een heel andere tak van sport. “Na mijn HBO-studie Small Business en later mijn Master Informatica en Economie aan Erasmus in Rotterdam dacht ik, wat nu? Ik besloot dat ik een eigen handelsbedrijf wilde in hifi-systemen. Dat heb ik inderdaad een paar jaar gedaan, maar in 2008 ging het slecht met de wereldeconomie. En aangezien ik toen al de administratie deed van het bedrijf van mijn vader, ben ik daar toen in verder gegaan. Ook omdat mijn vader dat graag wilde.”

Sneeuwbaleffect

Nanne Meijerink kwam terecht in een bloeiend vastgoedbedrijf. Op de lijst stonden namen als de voormalige Calvé-pindaloodsen aan de Rotterdamseweg, het Radex-gebouw, het Serpo-terrein en Bacinol I, de creatieve broedplaats van Delft. “Ik kocht in 2010 mijn eerste eigen gebouw, het bedrijvenverzamelgebouw Bacinol III aan de Kluizenaarsbocht. Daarna ontstond een sneeuwbaleffect.”

De Zuster en Combiwerk

“Leuk om te vermelden is De Zuster aan de Koornmarkt, de oude muziekschool. Dat gebouw was jarenlang een anti-kraak-locatie die ik in overleg met de gemeente Delft heb opgeknipt in bedrijfsruimten en waarvan wij tien jaar lang de verhuur hebben gedaan. Het oude gebouw van Combiwerk aan de Buitenwatersloot hebben we destijds tijdelijk ingericht als bedrijfsverzamelgebouw. Dat was tussen 2012 en 2017. Inmiddels staat er een woonwijk op de plek van dit gebouw. Maar destijds zaten daar allemaal ondernemende mensen die een droom hadden en probeerden die droom waar te maken.”  

Aanspreekbaar

Maar leerde een liedje niet ooit dat de meeste dromen bedrog zijn? Is het kopen van bedrijfsruimten niet een groot risico in deze roerige tijden? Nanne Meijerink: “Natuurlijk is er een risico. Je kunt niet voorspellen hoe een startende onderneming groeit of juist niet groeit. Daarom vind ik het belangrijk om in de kennismakingsfase goed met elkaar van gedachten te wisselen. Weten wat je aan elkaar hebt, proberen te begrijpen of plannen van een ondernemer haalbaar zijn. Dat contact vind ik belangrijk, maar ook heel leuk. Ik ben geen bulldog van een verhuurder. Ik wil aanspreekbaar zijn. En als er eens moeilijkheden zijn, altijd proberen er samen uit te komen.”

15.000 vierkante meter

Zijn kantoor in Bacinol II aan de Hooikade kijkt uit over de Delftse passantenhaven. In de zomer een centrum van bedrijvigheid en gezelligheid. Maar veel oog heeft Nanne Meijerink er inmiddels niet meer voor. Het beheer van zo’n vijftienduizend vierkante meter bedrijfsruimte slokt hem elke dag weer op. “Natuurlijk realiseer ik me heel goed dat ik op een unieke plek werk. Maar daar zeg je het: werk. Er is altijd wel iets te doen. En de huurders van onze bedrijfsruimten gaan nou eenmaal altijd voor.”

Kleine ondernemers

Dat geldt niet alleen voor de ondernemers, maar zeker ook voor de ‘stenen’. Nanne Meijerink: “Er worden steeds meer eisen gesteld aan het onderhoud en de duurzaamheid van gebouwen. Dat is een uitdaging want een slecht onderhouden gebouw gaat achteruit. Daarom zijn we 24/7 bereikbaar voor calamiteiten en we hebben goede contacten met de gemeente Delft. Daar zeg ik ook geregeld: breek alsjeblieft niet te veel bedrijfsruimte af voor de woningbouw. Want die kleine ondernemers zijn voor de Delftse economie ontzettend belangrijk.”
 
Tekst: Karl Flieger | Foto: Erwin Dijkgraaf