Vragen warmte-uitvoeringsplan

Vragen en antwoorden over het warmte-uitvoeringsplan van de Multatulibuurt.

Warmte-uitvoeringsplan

In een warmte-uitvoeringsplan staat hoe bestaande gebouwen overgaan naar aardgasvrij. En welke stappen de betrokken partijen willen zetten om dat doel te bereiken. Aardgasvrij betekent dat we straks alleen nog schone energie gebruiken voor het verwarmen van woningen (en andere gebouwen), warm water uit de kraan en koken. 

Naast de overgang naar schone energie, zijn energie besparen en isoleren belangrijke eerste stappen. Samen met de buurt bepalen we hoe we dat het beste kunnen doen. Dit leggen we vast in een warmte-uitvoeringsplan.

Delft wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Een belangrijke manier om dit doel te halen is om woningen aardgasvrij te maken. Dit gebeurt in Nederland met warmte-uitvoeringsplannen. Delft wil dat 20% van de woningen in 2030 aardgasvrij is. Dit valt binnen de afspraken uit het Klimaatakkoord. Dit is een doel dat we alleen kunnen bereiken door nu samen in actie te komen.

In het Warmteplan Delft 2021 staat hoe we de stad stap voor stap duurzaam kunnen verwarmen. Ook heeft de gemeente onderzocht welke buurten het meest kansrijk zijn om te starten met een warmte-uitvoeringsplan. Vóór 2030 starten we in Delft met het maken van warmte-uitvoeringsplannen voor in totaal 20% van de woningen. De woningen in de Multatulibuurt zijn hier onderdeel van.

De gemeente heeft om meerdere redenen gekozen om te starten in de Multatulibuurt. Technische en financiële factoren spelen hierbij een rol. Daarnaast verwachten we dat het project kansen biedt voor bewoners. En dat het goed aansluit op 2 andere lopende projecten:

  • Vervangen riolering en aanpakken openbare ruimte Voorhof Zuid
  • Aanpak Delft West (onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid)

Het warmte-uitvoeringsplan is rond de zomer van 2024 klaar. De laatste fase van de gemeentelijke besluitvorming loopt tot eind 2024.

Het warmte-uitvoeringsplan kent 4 fasen:

  1. Opstellen van een Buurtpaspoort
  2. Bepalen
  3. Ontwerp
  4. Go!

In het najaar van 2022 heeft de gemeente een Buurtpaspoort opgesteld. Dit gebeurde na gesprekken met bewoners en ondernemers. Deze gesprekken gingen over wat er speelt in de buurt, welke zorgen bewoners en ondernemers hebben en welke kansen zij zien.

In de volgende fase bepalen betrokken partijen de doelen en voorwaarden, als opstap naar het ontwerp. In het ontwerp werkt de gemeente onder meer specifieke technieken, maatregelen, ruimtelijke consequenties en kosten uit.

Het hele traject van het warmte-uitvoeringsplan doen we samen met bewoners en eigenaren van gebouwen.

Dat hangt af van de stappen en fasering die we met het warmte-uitvoeringsplan aanhouden. Ook de snelheid waarmee andere gebouwen in Delft van het aardgas afgaan speelt een rol.

Het warmte-uitvoeringsplan richt zich op alle gebouwen die binnen de grenzen van de Multatulibuurt vallen. Dit zijn de:

  • Gebouwen ten zuiden van de Isaäc Da Costalaan
  • Gebouwen ten westen van de Vulcanusweg
  • Gebouwen ten noorden van de Kruithuisweg
  • Laagbouwwoningen ten oosten van de Voorhofdreef

De strook met hoogbouw en tussenliggende gebouwen ten oosten van de Voorhofdreef vallen onder een andere buurt (Voorhof-hoogbouw). Deze gebouwen vallen niet onder het warmte-uitvoeringsplan.

In de Multatulibuurt vervangt de gemeente in de komende jaren het riool. We bekijken dan ook hoe we de buitenruimte kunnen verbeteren. Zodat de Multatulibuurt een nog fijnere en prettigere omgeving wordt om te wonen.  Ook het verbeteren van de buitenruimte gebeurt samen met de bewoners. Zij kunnen regelmatig hun mening geven.

Daarnaast is de Multatulibuurt onderdeel van Delft-West dat onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid valt. Binnen dit programma werken we de komende 15 tot 20 jaar aan het verbeteren van de toekomst van bewoners. Onder andere van de Multatulibuurt.

De gemeente vindt het belangrijk dat u weet wat er wanneer gaat gebeuren. En dat u antwoord krijgt als u vragen heeft over het warmte-uitvoeringsplan. Of over andere lopende zaken in de Multatulibuurt. Daarom zijn er elke dinsdag om de 2 weken medewerkers van de gemeente in Buurthuis Het Voorhof (Herman Gorterhof 165). Zij zijn er van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt hier terecht voor vragen en ideeën over het warmte-uitvoeringsplan, buitenruimte, riolering, sociale thema's zoals eenzaamheid en alle andere onderwerpen die u bezighouden.

De medewerkers van de gemeente zijn er vanaf dinsdag 5 september 2023. In september en oktober zijn ze er in de oneven weken. In november en december in de even weken tot en met 12 december. In december besluit de gemeente over het voortzetten van de spreekuren in het buurthuis.

Op de pagina Multatulibuurt vindt u meer informatie over de algemene ontwikkelingen in de buurt. Huurt u een woning in de Multatulibuurt? Dan kunt u voor meer informatie over het warmte-uitvoeringsplan ook terecht bij uw woningcorporatie.

Participatie en communicatie

De gemeente betrekt alle inwoners van de buurt bij het verduurzamen en verbeteren van de Multatulibuurt.

Eigenaren van gebouwen (woningcorporaties, particuliere woningeigenaren en overige vastgoedeigenaren) bepalen hoe en wanneer de gebouwen overgaan op aardgasvrij. In het warmte-uitvoeringsplan verschilt de uitwerking van de warmteoplossingen dan ook voor woningeigenaren, appartementseigenaren in een VvE, sociale huurders en particuliere huurders. Voor sociale huurders kunnen de warmteoplossingen ook per woningtype en per woningcorporatie verschillen.

Woningcorporaties betrekken hun huurders bij het aardgasvrij maken van de woningen zoals dat in de wet staat. Daarbij ondersteunt de gemeente de woningcorporaties waar dat wenselijk en mogelijk is.

Met particuliere eigenaren gaat de gemeente in gesprek over opties en afwegingen. In een gezamenlijk traject met woningcorporaties en woningeigenaren zoekt de gemeente naar mogelijke samenwerking of een collectieve aanpak. Dit kunnen verschillende collectieve aanpakken zijn. Bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of voor elektrisch koken.

Bewoners hebben al hun mening over het leven in de buurt gegeven voor het Buurtpaspoort. Waarom vraagt de gemeente opnieuw om mee te doen?

De behoefte aan participatie verschilt per bewoner. De gemeente wil iedereen de mogelijkheid geven mee te doen op zijn of haar manier.

Uiteindelijk krijgt iedere bewoner te maken met kleine of grote aanpassingen in de woning. De gemeente vindt het belangrijk om bewoners op tijd te betrekken.

Er zijn mensen die rustig afwachten op welke warmte-oplossing(en) de betrokken partijen uiteindelijk uitkomen. Er zijn ook mensen die graag hun goede ideeën en ervaringen over de buurt of techniek delen. Die kansen willen we zoveel mogelijk benutten. Zodat we samen goede keuzes kunnen maken en stappen kunnen zetten.

Hoeveel invloed een bewoner kan uitoefenen op het warmte-uitvoeringsplan verschilt per bewoner. Dit hangt af van of de bewoner zelf de eigenaar is van een gebouw, of niet. Woningeigenaren hebben uiteraard meer te zeggen over hun (eigen) woning dan een huurder. Woningcorporaties betrekken hun huurders bij de aanpak zoals in de wet staat.

De gemeente gaat open het gesprek aan met de woningeigenaren over de toekomstige warmtevoorziening en schone energie. Hierin verkennen we samen de mogelijkheden, helpen we bewoners de juiste keuze (voor deze buurt) te maken en ondersteunen we zoveel mogelijk in de uitvoering.

Er gaat veel gebeuren in uw buurt de komende jaren. De gemeente vindt het belangrijk dat u weet wat er wanneer gaat gebeuren. En dat u antwoord krijgt als u vragen heeft over het warmte-uitvoeringsplan of andere lopende zaken in de Multatulibuurt.

Daarom zijn er elke dinsdag om de 2 weken medewerkers van de gemeente in Buurthuis Het Voorhof (Herman Gorterhof 165). Zij zijn er van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt hier terecht voor vragen en ideeën over het warmte-uitvoeringsplan, buitenruimte, riolering, sociale thema's zoals eenzaamheid en alle andere onderwerpen die u bezighouden.

De medewerkers van de gemeente zijn er vanaf dinsdag 5 september 2023. In september en oktober zijn ze er in de oneven weken. In november en december in de even weken tot en met 12 december. In december besluit de gemeente over het voortzetten van de spreekuren in het buurthuis.

Op de pagina Multatulibuurt vindt u meer informatie over de algemene ontwikkelingen in de buurt. Huurt u een woning in de Multatulibuurt? Dan kunt u voor meer informatie over het warmte-uitvoeringsplan ook terecht bij uw woningcorporatie.

U kunt uw vragen over de Multatulibuurt ook per mail stellen:

Ja, de gemeente gaat een collectieve actie organiseren. Houd voor de aankomende acties de website van Energieloket Delft in de gaten. Hier vindt u de laatste informatie over lopende acties.

In een meedoenbijeenkomst kunnen bewoners meedenken over het warmte-uitvoeringsplan. En hieraan meedoen. Ze denken en werken warmte-oplossingen uit. En de stappen die nodig zijn om de warmte-oplossing te installeren in de woning. Op 28 augustus 2023 was de eerste bijeenkomst met eigenaren van koopwoningen.

Alle woningeigenaren in de Multatulibuurt kunnen aansluiten. Wilt u meedoen? Meldt u dan aan door een e-mail te sturen naar energie@delft.nl.

Uw huis verduurzamen

De energietransitie begint bij energie besparen en iedereen kan daar nu al mee beginnen. Want wat we niet verbruiken hoeven we ook niet duurzaam op te wekken of te betalen. Denk hierbij aan het nemen van kleine maatregelen in huis. Zoals het gebruiken van radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en het dichten van kieren. Ook kunt u veel energie besparen door het vervangen van oude apparaten, zoals koelkasten, voor duurzamere apparaten.

Om over te kunnen schakelen naar schone energie is het nodig om gebouwen te isoleren. Eigenaren kunnen nu al starten met verduurzamen van hun woning of gebouw. Dit kan door te isoleren en zonnepanelen aan te schaffen. De gemeente zet de komende jaren verschillende acties uit waaraan u mee kan doen.

Voor informatie over het verduurzamen van uw woning in de Multatulibuurt kunt u mailen naar energie@delft.nl. Het advies is gratis.

Alle particuliere woningeigenaren in de Multatulibuurt bieden we gratis energiehulp aan. De energiehulp van 015duurzaam adviseert u graag over het nemen van kleine energiebesparende maatregelen. Ook brengen zij gratis kleine energiebesparende maatregelen in de woning aan. Hiervoor kunt u een afspraak maken met 015duurzaam.

In 2023 en 2024 onderzoeken we hoe we de gebouwen in de Multatulibuurt het beste met schone energie kunnen verwarmen. Wat betekent dat voor uw woning? En wat zijn de voor- en nadelen van de gekozen oplossing? CE Delft heeft de meest toegepaste warmte-opties op een rij gezet.

Niet elke oplossing is mogelijk in de Multatulibuurt. Wat de meest geschikte warmte-oplossing is, verschilt ook per woning. Samen met eigenaren van woningen en de woningcorporaties maken we de beste keuze voor de buurt. Het uitgangspunt is dat nieuwe, schone energie voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Eigenaren van een woning bepalen zelf welke warmte-oplossing zij nemen. Dan kan de individuele keuze bijvoorbeeld all-electric zijn. Slaagt de gemeente erin om op termijn een warmtenet aan te leggen? Dan kunnen eigenaren van een woning ook daarop aansluiten. Dat is een individuele keuze. De haalbaarheid van het warmtenet hangt af van de hoeveelheid eigenaren die uiteindelijk aansluiten. Voor elke collectieve aanpak geldt: hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt voor iedereen.

Het aardgasvrij maken is in dit warmte-uitvoeringsplan geen verplichting. Het is een vrijblijvende keuze voor de individuele eigenaar van een woning. Op lange termijn verdwijnt de vrijblijvendheid om aardgasvrij te worden mogelijk. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie. Met deze Wet kunnen gemeenten wijken aanwijzen om de aardgaslevering te beëindigen.

In principe betaalt de eigenaar van een woning zelf de aanpassingen aan de woning die nodig zijn om over te gaan op schone warmte. Er zijn nu al diverse subsidies en mogelijkheden om een lening te krijgen tegen een hele lage rente voor alle duurzame maatregelen. Kijk voor informatie hierover bij het Energieloket Delft.

We begrijpen dat de veranderingen veel invloed hebben op bewoners, ook financieel. Een basisprincipe van de gemeente is dat het nieuwe warmte-alternatief betaalbaar en haalbaar is. De gemeente kijkt naar welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn. En adviseert bewoners hierover.

Ook onderzoekt de gemeente of er aanvullende middelen nodig zijn vanuit het Rijk of de gemeente om bewoners te ondersteunen. Daarbovenop zoekt de gemeente naar aanvullende subsidies en middelen voor aardgasvrije wijken. Denk aan het Volkshuisvestingfonds.

Het verduurzamen van een woning is maatwerk en daarom verschillen de kosten per woning. Voor elke stap, zoals elektrisch koken of vloerisolatie, is een globale inschatting te maken. Voor informatie over het verduurzamen van uw woning in de Multatulibuurt kunt u mailen naar energie@delft.nl. Het advies is gratis.

In 2024 doet de gemeente meer onderzoek naar de mogelijke warmte-oplossingen voor het warmte-uitvoeringsplan. Op basis daarvan kunnen we ook een specifieke inschatting maken van de kosten.

Nee, in de Multatulibuurt onderzoeken we samen met eigenaren van woningen wat de geschikte alternatieve warmte-oplossing is. Dit kan iets anders zijn dan een hybride warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan een warmtenet.

Voor informatie over het verduurzamen van uw woning in de Multatulibuurt kunt u mailen naar energie@delft.nl. Het advies is gratis.

U kunt bij Energieloket Delft isolatieadvies vragen. Of meedoen met een collectieve inkoopactie.

In juni 2023 hebben we gesprekken met huiseigenaren gehad. Naar aanleiding van deze gesprekken gaan we maatwerk isolatieadvies bieden aan huiseigenaren in de Multatulibuurt.

Voor uw gezondheid is het belangrijk om uw huis goed te ventileren. En ook om schimmel te voorkomen. Hieronder geven we u enkele eenvoudige tips en uitleg.

Door diverse activiteiten in huis ontstaat vocht en raakt de lucht ‘vervuild’. Denk aan koken, de was drogen, roken en zelfs door ademen. Vieze lucht moet je huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dit kan door een raam open te zetten, of het rooster in een raam open te zetten. In oudere huizen komt lucht ook binnen door naden en kieren in het huis.

Het beste is om te zorgen dat er altijd verse lucht uw huis binnen kan komen. Bijvoorbeeld door een raam dat open is. Of een raam dat op de ventilatiestand staat. Als u kookt, doucht, klust in huis, of als er veel mensen zijn, is het belangrijk om extra te ventileren. Zet dan een extra raam open. Of zet uw ventilatiesysteem op de hoogste stand.

Ventileren kost altijd energie. Omdat er warme lucht uw huis uitgaat en frisse lucht binnenkomt. Maar goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Het is dus geen verspilde energie.

Neem voor meer advies vrijblijvend contact op met Energieloket Delft. Of de energiecoaches van 015duurzaam. Zij geven gratis advies.

Technische vragen

Zonnepanelen, warmtepompen en isolatiematerialen zijn duurzaam. Ondanks het gebruik van materialen en de uitstoot bij het maken van deze producten. Hieronder een korte uitleg.

Zonnepanelen

Zonnepanelen leveren veel minder CO2-uitstoot op per kWh opgewekte stroom dan grijze stroom uit fossiele bronnen. Dat geldt ook voor zonnepanelen uit China. Bij het maken en het transport van zonnepanelen komt CO2 vrij. 

Na 5 jaar stroom opwekken in Nederland heeft een siliciumzonnepaneel (dit is het meest gebruikte type zonnepaneel) uit China ongeveer evenveel CO2-uitstoot bespaard, als die tijdens zijn productie en transport heeft veroorzaakt.

De rest van de levensduur (nog minstens 20 jaar) levert een paneel alleen maar klimaatwinst op.

Warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit meerdere onderdelen en bevat een koudemiddel. De onderdelen en materialen van een warmtepomp, zorgen tijdens het maken en transporteren voor CO2-uitstoot.

Het koudemiddel dat (met name oude) warmtepompen gebruiken is schadelijk voor het milieu als het ontsnapt. Dit risico is erg klein. In nieuwe warmtepompen zit tegenwoordig verplicht minder schadelijk koudemiddel.

Met het vervangen van een hr-ketel door een warmtepomp gaat de CO2-uitstoot omlaag. De warmtepomp maakt heel efficiënt warmte voor de verwarming en voor warm water. En een warmtepomp draait op elektriciteit. Dit stoot minder CO2 uit dan aardgas.

Vergeleken met een hr-ketel op gas daalt de CO2-uitstoot, door verwarming en warm water, met 30 tot 65 procent. Wekken we in de toekomst alle stroom duurzaam op? Dan wordt de CO2-uitstoot van de warmtepomp nog lager.

Tijdens de gebruiksduur van een warmtepomp (± 20 jaar) bespaart een warmtepomp meer CO2 dan de uitstoot tijdens het maken ervan.

Isolatiemateriaal

Voor isolatiemateriaal geldt hetzelfde, maar het werkt iets anders. Isolatiemateriaal bespaart op een indirecte manier CO2-uitstoot. Ook de productie van isolatiemateriaal zorgt uiteraard voor CO2-uitsoot.

Door het aanbrengen van isolatie in uw huis bespaart u op het verbruik van gas en (soms) elektriciteit. Het isolatiemateriaal houdt de warmte in uw huis namelijk beter vast. Ook daarmee wordt over de hele levensduur van isolatie (minstens 30 jaar) veel meer CO2 bespaard dan de uitstoot tijdens de productie en het transport.

De komende tijd onderzoeken we samen met de buurtbewoners wat de staat is van elk huis. En wat er per woning mogelijk is. Daarbij kijken we ook wat er in alle woningen nog moet gebeuren om mee te kunnen doen met de diverse warmte-oplossingen. De gemeente helpt woningeigenaren met het onderzoek.

Afleverset warmtenet

Sluit u uw woning aan op het warmtenet? Dan krijgt u een individuele afleverset. Deze vervangt de hr-ketel die u eerst had. Een afleverset is een installatie die warmte over uw verwarming en warm water verdeelt.

Een afleverset van een warmtenet neemt ongeveer evenveel ruimte in als een cv-ketel. Het is helaas niet altijd mogelijk om de afleverset ook op dezelfde plek te plaatsen als de huidige ketel.

Warmtepomp

Een warmtepomp neemt meer ruimte in dan een cv-ketel. Denk hierbij aan een klein formaat koelkast. Meestal komt bij een warmtepomp ook een buffervat. Dit buffervat bevat de warm tapwatervoorziening. Een buffervat slaat het overschot aan warmte van uw warmtepomp op. Om het vervolgens op een later moment weer te kunnen gebruiken.

Afhankelijk van het volume kan een buffervat ook het formaat hebben van een kleine koelkast.  

Stapelt u een warmtepomp en buffervat op elkaar? Dan vraagt dit dus wel om de nodige ruimte in uw huis. Komende periode gaan we onder andere onderzoeken of deze ruimte ook in de woningen aanwezig is. Dit zal mede bepalen of een warmtepomp een goede oplossing is voor de woningen in de Multatulibuurt.

Woont u in een flat? En is daar geen ruimte voor een boiler? De woningcorporaties en de VvE’s bepalen de keuze voor de warmte-oplossing. Samen met de bewoners onderzoeken zij wat de best passende oplossingen zijn. Bijvoorbeeld een boiler op een centrale plek in de flat.

Is uw huis redelijk goed geïsoleerd? Dan krijgt u uw huis warm met een warmtepomp. Ook werkt een warmtepomp het beste bij een verwarmingssysteem met verwarmingswater rond de 35 graden. Kijk voor meer informatie op de website van het Energieloket Delft.

Gaat u een warmtepomp gebruiken in plaats van een cv-ketel? Dan neemt uw verbruik van elektriciteit toe. Dit kunt u compenseren door (meer) zonnepanelen op uw dak te leggen als daar ruimte voor is.

Het gebruik van waterstof voor de verwarming van woningen gebeurt in Nederland alleen nog als experiment. Deze toepassing is op dit moment heel erg duur. Uit onderzoeken van de TNO en de Rijksoverheid blijkt dat het gebruik van waterstof voor de verwarming van woningen niet voor 2035 wordt verwacht. Ook daarna is deze optie nog onzeker.

Groen gas is onvoldoende beschikbaar in Nederland. De productie in Nederland gebeurt slechts op kleine schaal. Daarmee is ook dit geen haalbare optie voor de Multatulibuurt.

Samen met de meedoengroep onderzoekt de gemeente welke warmtetechnieken het beste passen bij de woningen in de Multatulibuurt. Wilt u meedoen aan en meedenken met het warmte-uitvoeringsplan? Schrijf u dan in via energie@delft.nl.

Een warmtepomp kan op verschillende manieren voorzien worden van warmte. Een van die methoden is een zogenaamde buitenunit. Dit is het beste vergelijkbaar met een grote ventilator.

Deze buitenunit produceert geluid. De hoeveelheid geluid die een buitenunit mag produceren mag wettelijk niet meer zijn dan 40 dB. Dit kan er nog steeds voor zorgen dat u hiervan overlast ervaart.

Er zijn methodieken om het geluid van een buitenunit verder te verminderen. Bijvoorbeeld door er een geluidwerende kast omheen te plaatsen. Dit vraagt wel om meer ruimte voor de buitenunit. En het verhoogt de kosten.

Schakelen we in de toekomst over op duurzame warmte? Dan kan het gevolg zijn dat er een hogere elektriciteitsvraag is in de Multatulibuurt. Ook het plaatsen van meer zonnepanelen heeft gevolgen voor het elektriciteitsnet in de buurt.

Netbeheerder Stedin is verantwoordelijk voor het tijdig verzwaren van het elektriciteitsnet. De productie van elektriciteit gebeurt met elektriciteitscentrales, windmolenparken en zonnepanelen.

De hoeveelheid apparaten in uw woning bepalen hoe ‘zwaar’ uw groepenkast moet zijn. Het is goed mogelijk dat u in de toekomst apparaten in huis gaat gebruiken die meer stroom vragen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een inductiekookplaat. Het gevolg kan zijn dat u uw meterkast moet aanpassen.

Mail voor informatie over het verduurzamen van uw woning in de Multatulibuurt naar energie@delft.nl. Het advies is gratis.