Warmtepomp voor monumenten

Een (hybride) warmtepomp in uw monument installeren? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Bijna alle bestaande panden in Delft hebben een aansluiting op het gas. Maar het is de bedoeling om dit op termijn te vervangen voor duurzame alternatieven. Voor een warmtepomp heeft u in veel gevallen een vergunning of toets van de gemeente nodig.

Eisen en richtlijnen

De manier waarop u een warmtepomp mag installeren verschilt per pand. In de Uitvoeringsrichtlijnen Monumenten Delft staan een aantal zaken waarmee u rekening moet houden. Vooral in hoofdstuk 60 en 61 staat informatie over klimaatinstallaties.

Uitvoeringsrichtlijnen Monumentenzorg Delft

Heb ik een vergunning nodig?

Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Doe de vergunningscheck op het Omgevingsloket. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met de gemeente.

Gemeente helpt u graag verder

De gemeente kan u advies geven over de mogelijkheden. En nagaan of uw plan mag volgens de regels. We kiezen altijd voor de best beschikbare technische oplossing. Waarbij we een goede balans zoeken tussen verduurzamen en het behoud van historisch materiaal en details.