‘We schilderen én we helpen elkaar’

Het is donderdagmorgen, elf uur. Op de eerste verdieping van wijkcentrum De Hofstee pakken de deelnemers van amateur-schilderclub Tanthof hun spullen uit. Ze werken aan hun eigen werk en geven elkaar tussendoor tips. Maar de club is meer dan dat. Er wordt ook gezellig gekletst. Over van alles en nog wat.

Gezelligheid

De club is in 2021 door inwoners van de wijk zelf opgericht. Na een aantal rondjes flyeren in de buurt, druppelden de eerste buurtgenoten na een paar weken binnen. De club heeft twee keer in de week tussen de acht en tien deelnemers. De schilderclub Tanthof is, zoals de deelnemers het zelf zeggen, ‘een club van gezellige mensen met een gemeenschappelijke interesse in schilderen en tekenen’. Het draait, naast het schilderen, ook om de gezelligheid en de onderlinge contacten.

Technische tips

Ineke Nijenhuis doet sinds 2023 mee. Anderhalf jaar geleden ruilde ze haar baan als doktersassistente bij het Reinier de Graaf Gasthuis in voor een nieuw leven als pensionado. “Dat vond ik in het begin helemaal niet grappig. Ik vond het heel gek dat ik niet meer hoefde te werken”, vertelt ze. “Ik miste mijn vaste dagindeling, mijn collega’s en de patiënten. Schilderen vond ik altijd leuk om te doen, maar thuis kwam het er niet van. Hier kan ik voor een tientje per maand elke week naar toe. We krijgen technische tips en als je een vraag hebt, heeft er altijd wel iemand een antwoord.” 

Groepsapp

Ook Els de Graaf komt deze ochtend naar De Hofstee. Ze is wat later, want ze is vanmorgen vroeg vertrokken vanuit Goeree-Overflakkee, waar haar zoon woont. “Hier kun je helemaal zelf bepalen wat je wilt doen. Ieder op haar of zijn eigen niveau. Dat vind ik fijn. Ik maakte al pasteltekeningen en ik heb ook veel gedaan met pottenbakken. Maar thuis gaat dat niet. Daarom kom ik hier. Ik vind het heerlijk om iets te leren van elkaar. We discussiëren ook regelmatig over elkaars werk.” 
Ineke: “We hebben ook een groepsapp met nieuwtjes. Bijvoorbeeld over een mooie tentoonstelling in het Westlands Museum. Dan gaan we daar met een aantal mensen naartoe. Hartstikke leuk om te doen.”

Genoeg te doen!

Heeft u behoefte aan meer contact met anderen? Wilt u gezellig activiteiten ondernemen met andere buurtbewoners? Of af en toe gewoon gezellig in gesprek met iemand? Er is in Delft genoeg te doen.
Kom bijvoorbeeld naar een lezing van Sociëteit Vierhovenkerk over kunst of cultuur. Elke dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Obrechtstraat 50. Er is ook tijd voor een gesprek. 
Of doe mee aan de activiteit ‘Samen zingen voor vrouwen’ van Cultuurhuis Delft. Iedere maandagochtend (niet in de schoolvakanties) tussen 9.30 en 10.30 uur bij Abtswoude Bloeit aan de Aart van der Leeuwlaan 332. Ze zingen in verschillende talen en de deelname is gratis. Meer weten? Stuur dan een mail.

Meer informatie en hulp

Wilt u weten wat er nog meer te doen is in Delft? Neem dan contact op met Delft voor Elkaar via 015 - 760 02 00. Dat kan van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tot 13.00 uur. Mailen kan ook. 
Zoekt u een extra steuntje in de rug? De vrijwilligers van Humanitas staan voor u klaar voor een gesprek thuis of aan de telefoon. Ze helpen u ook om met anderen nieuwe activiteiten te gaan doen. Kijk op de website of stuur een mail. Bellen mag naar Joyce ten Berge op 06 - 51 06 15 40.

Foto: Erwin Dijkgraaf