Onderhoud aan monumenten

Voert u onderhoud uit aan een monument? Dan heeft u voor sommige kleine ingrepen geen vergunning nodig. U moet dan wel voldoen aan de uitvoeringsrichtlijnen en de welstandseisen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen, zonwering, reclame en isolerend enkelglas.

Inspecteren

Het is aan te raden om het onderhoud van uw monument regelmatig te laten inspecteren. Kijk voor meer informatie op website van de Monumentenwacht.

Bestaande materialen en vormgeving

Voer het onderhoud altijd uit met behoud van de bestaande materialen en vormgeving. Gaat u eenvoudig werk uitvoeren? Zoals schilderwerk in dezelfde kleur, stopverf vernieuwen, goten onderhouden of houtrot herstellen. Dan heeft u hiervoor geen vergunning nodig.

Gevel reinigen

Neem bij het reinigen van de gevel altijd contact op met de gemeente. Gebruik de juiste materialen en beschadig de gevel niet. Zo mag u alleen reinigen met stoom en niet met een hogedrukspuit.

Voegwerk vervangen

Vervang het voegwerk alleen als dit echt nodig is. U mag de gevel niet waterdicht maken met hydrofoberen. Deze chemische behandeling kan uw gevel op lange termijn ernstig beschadigen.

Meer informatie