Curatele

Lukt het u (tijdelijk) niet goed om uw geldzaken en persoonlijke zaken te regelen? Bijvoorbeeld om u schulden of een beperking heeft? Dan is curatele misschien een oplossing voor u. Een curator regelt dan uw geldzaken en persoonlijke zaken.

Dit doet een curator

Een curator regelt uw geldzaken. Bijvoorbeeld dat uw rekeningen op tijd worden betaald. Of dat eventuele schulden worden afgelost en dat uitkeringen en toeslagen worden aangevraagd. Een curator regelt ook persoonlijke zaken voor u. Zoals het regelen van zorg, (hulp bij) het voeren van gesprekken met zorgverleners. Tijdens de curatele hebben u en uw curator regelmatig contact. Zo weet de curator hoe het met u gaat en blijft u zoveel mogelijk betrokken bij uw geldzaken én persoonlijke zaken.

Curator kiezen

U mag zelf een curator kiezen. Dat kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn die u vertrouwt. De rechter beslist uiteindelijk of deze persoon geschikt is. U kunt ook kiezen voor een professionele curator. Dat kan bijvoorbeeld via mensen in uw omgeving of het internet. Of via brancheverenigingen voor curatoren, zoals Horus.   

Aanvragen

U kunt zelf curatele aanvragen via de website van de rechtbank. Iemand anders mag dat ook voor u doen. Dat kan bijvoorbeeld uw partner, ouder of begeleider zijn. De rechter bepaalt of curatele het beste bij u en uw situatie past.

Kosten

Curatele kost geld. Kunt u dat niet zelf betalen? Bijvoorbeeld omdat u een bijstandsuitkering of laag inkomen heeft? Dan kan uw curator bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten.

Kwaliteitseisen

Curatoren moeten aan kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten één keer per jaar aan de rechter en u goed uitleggen wat zij hebben gedaan. Zo kunnen zij laten zien dat zij hun werk goed doen.  

Bent u niet tevreden?

Bespreek het met uw curator als u niet tevreden bent. Komt u er samen niet uit? Schrijf uw klachten op in een brief en stuur deze naar de rechter van de rechtbank die toezicht houdt op uw curatele. U kunt dan ook vragen om een andere curator of als u wilt dat het curatele stopt. U kunt zonder de rechter niet zomaar stoppen.

Zie ook