Beschermingsbewind

Lukt het u (tijdelijk) niet goed om uw geldzaken zelf te regelen? Bijvoorbeeld omdat u schulden heeft? Of een beperking? Dan is beschermingsbewind misschien een oplossing voor u. Een bewindvoerder regelt dan uw geldzaken.

Dit doet een bewindvoerder

Een bewindvoerder regelt uw geldzaken. De bewindvoerder zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw rekeningen op tijd worden betaald. En dat u geen nieuwe schulden maakt. Zo krijgt en houdt u uw geldzaken weer op orde.

Bewindvoerder kiezen

U mag zelf een bewindvoerder kiezen. Dat kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn die u vertrouwt. De rechter beslist uiteindelijk of deze persoon geschikt is. U kunt ook kiezen voor een professionele bewindvoerder. Dat kan bijvoorbeeld via mensen in uw omgeving of het internet. Of via brancheverenigingen voor bewindvoerders, zoals Horus en NBBI.   

Aanvragen

U vraagt beschermingsbewind aan via de website van de rechtbank. Ook uw partner of familieleden kunnen dit voor u aanvragen. De rechter bepaalt of beschermingsbewind het beste bij u en uw situatie past.

Kosten

Beschermingsbewind kost geld. Kunt u dat niet zelf betalen? Bijvoorbeeld omdat u een bijstandsuitkering of laag inkomen heeft? Dan kan uw bewindvoerder bijzondere bijstand aanvragen voor de kosten.

Kwaliteitseisen

Professionele bewindvoerders moeten aan kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten aan de rechter en u bewijzen dat zij hun werk goed doen.  

Niet tevreden?

Bespreek het met uw bewindvoerder als u niet tevreden bent. Komt u er samen niet uit? Schrijf uw klachten op in een brief en stuur deze naar de rechter van de rechtbank die toezicht houdt op uw beschermingsbewind. U kunt dan ook vragen om een andere bewindvoerder of als u wilt dat het beschermingsbewind stopt. U kunt zonder de rechter niet zomaar stoppen.

Zie ook