Erf- of perceelafscheiding

Zij- of achterkant

Voor een erf- of perceelafscheiding aan de zij- of achterkant van uw pand heeft u meestal geen vergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket om te zien of dit ook voor uw situatie geldt.

Voorkant of straatzijde

Plaatst u de erf- of perceelafscheiding aan de voorkant of straatzijde? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen als u voldoet aan de uitvoeringsrichtlijnen. U moet het bouwplan wel vooraf melden bij de gemeente.

Uitvoeringsrichtlijnen

  • De erf- of perceelafscheiding bevindt zich op het erf voor de voorgevel. Of op het erf voor een zij- of achtergevel die naar het openbare gebied gekeerd is. Bijvoorbeeld een zijmuur die grenst aan een straat, stoep of park.
  • De hoogte aan de voorkant of straatzijde is maximaal 2 meter.
  • Is de erf- of perceelafscheiding aan de voorkant of straatzijde hoger dan 1 meter? Dan moet het deel boven de 1 meter minimaal 85% open zijn.

Omgevingsvergunning

Voldoet uw erf- of perceelafscheiding  aan de voorkant of straatzijde niet aan de uitvoeringsrichtlijnen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Monumenten en beschermd stadsgezicht

De bouwmelding geldt niet voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor panden in het beschermd stadsgezicht of ander waardevol gebied. Hiervoor heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Op de Kaart Bouwmelding ziet u om welke gebieden het gaat. 

Eigen verantwoordelijkheid

U bent zelf verantwoordelijk voor een kwalitatief goede erf- of perceelafscheiding die voldoet aan de wettelijke eisen voor bouwtechniek en veiligheid.