Bouwplan melden bij de gemeente

Algemeen

Gaat u bouwen of verbouwen aan de voorkant of straatzijde van uw pand? Dan heeft u in veel gevallen geen omgevingsvergunning nodig. Een online bouwmelding is voldoende.

Beschrijving

Inloggen doet u met uw DigiD-code of burgerservicenummer. Bedrijven loggen in met hun vestigingsnummer en de identificatiecode voor bedrijven. Na de melding kunt u direct aan de slag.

Kleine bouwwerken

Het gaat om kleine bouwwerken zoals het plaatsen van een:

Deze bouwwerken zijn aan de achter- of zijkant van uw pand meestal vergunningvrij. Voor de voorkant of straatzijde gelden richtlijnen.

Bouwplan melden

Voldoet uw bouwwerk aan de voorkant of straatzijde van uw pand aan de richtlijnen? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen. Wel moet u het bouwplan van tevoren melden bij de gemeente. Hierbij verklaart u dat u zich houdt aan de richtlijnen. Ook moet u vooraf u uw buren informeren over uw bouwplannen.

Monumenten en beschermd stadsgezicht

De bouwmelding geldt niet voor monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. En voor gebouwen in het het beschermd stadsgezicht of ander waardevol gebied. Op de kaart ziet u om welke gebieden het gaat. Voor deze gebouwen heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig.

Voorwaarden

  • Het gaat om kleine bouwwerken. Zoals een dakkapel, erf- of perceelafscheiding, kozijn, berging, overkapping, serre, erker of airco-unit.
  • Het bouwwerk ligt aan de voorkant of straatzijde. En ligt in een gebied waar een melding mogelijk is.
  • U houdt zich aan de richtlijnen voor kleine bouwwerken aan de straatzijde.
  • Het bouwwerk voldoet aan de technische eisen van de Omgevingswet.
  • U heeft uw buren vooraf ge├»nformeerd over uw bouwplannen.

Kosten

Er zijn geen kosten.

Wetten en regels