Omgevingsvergunning bouwen

Algemeen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kan het zijn dat u een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig heeft. Een vergunning vraagt u online aan via het Omgevingsloket. Kijk eerst op het Stappenplan Bouwen. Hier vindt u belangrijke tips en informatie.

Beschrijving

Komt u liever naar de gemeente? Maak een afspraak.

Neem bij uw bezoek mee:

 • Constructietekeningen, berekeningen en rapporten
 • Bouwtekeningen
 • Eventuele foto's

Neem uw bijlagen digitaal mee. Dit versnelt de aanvraagprocedure.

Soms hoeft u geen bouwtechnische gegevens aan te leveren. Zoals gegevens over de constructie, brandveiligheid, ventilatie en toetreding van daglicht. Dit geldt voor kleine bouwwerken aan de voorzijde van een pand die aan de achterzijde vergunningvrij zijn.

Hoelang duurt het?

 • Gewone omgevingsvergunning: 8 weken
 • Uitgebreide omgevingsvergunning: 6 maanden 

De gemeente kan deze termijn eenmalig verlengen met 6 weken. En met de tijd die u nodig heeft om aanvullende gegevens in te dienen.

Voorwaarden

Op het Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen. Voer hier uw locatie en bouwplannen in. U ziet dan gelijk of u een vergunning nodig heeft. Ook kunt u de vergunning meteen aanvragen.

Monumenten

Voor het verbouwen of onderhouden van een monument heeft u bijna altijd een vergunning nodig. Dit geldt ook voor panden in het beschermd stadsgezicht. Zoals de binnenstad, TU Noord, Nieuwe Plantage of het Agnetapark. U doet er goed om eerst een vooroverleg aan te vragen.

Goed en compleet

Het is belangrijk dat u een goede en complete aanvraag indient. Op het Omgevingsloket ziet u of u een omgevingsvergunning nodig heeft. En welke bijlagen u moet indienen.

Andere vergunningen

Het kan zijn dat u voor uw situatie ook nog een andere vergunning of toestemming nodig heeft. Bijvoorbeeld als u uw woning wilt opdelen in zelfstandige appartementen. Of als er bij het werk geluidsoverlast ontstaat. Neem bij vragen contact op met de gemeente.

Vergunning inzien

Op de website Overheid.nl ziet u alle aangevraagde vergunningen bij u in de buurt. Wilt u een vergunning inzien? Dat kan bij het stadskantoor. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Bibob-onderzoek

De gemeente kan een Bibob-onderzoek doen. Dit onderzoek is om misbruik van de vergunning te voorkomen. Is een Bibob-onderzoek nodig? Stuur dan bij uw aanvraag de Bibob-vragenlijst mee.

Kosten 2023

 • Omgevingsvergunning activiteit bouwen: 2,57 % van de bouwkosten voor bouwkosten tot € 1.000.000. Met een minimum van € 109,35.

Vooroverleg

Bestaande woning:

 • Verbouwen van de woning en/of (ver)bouw van een bouwwerk bij de woning: € 175
 • Verbouwen van de woning en/of (ver)bouw van een bouwwerk bij de woning en een beoordeling op welstand: € 375

Overige gebouwen (nieuwbouwwoning, bedrijfspand enz.):

 • (Ver)bouw en/of functiewijziging: € 250
 • (Ver)bouw en/of functiewijziging en een beoordeling op welstand: € 450

Welstand:

 • Alleen beoordeling op welstand: € 200

Vraag en antwoord

Gemeentelijk of rijksbeschermd stadsgezicht?

Vraagt u een omgevingsvergunning aan? En ligt uw pand in een beschermd stadsgezicht? Dan krijgt u de vraag of het om een gemeentelijk of rijksbeschermd stadsgezicht gaat. In Delft zijn alleen rijksbeschermde stadsgezichten.

Reactie op bezwaarschrift?

Heeft u een bezwaarschrift ingediend tegen een aangevraagde vergunning? Dan ontvangt u hierop schriftelijk een reactie.