Omgevingsvergunning bouwen

Algemeen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kan het zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. Een vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket.

Beschrijving

De omgevingsvergunning bouwen bestaat uit 2 delen:

  • Ruimtelijk deel
  • Bouwtechnische deel

Ruimtelijk deel

Het ruimtelijke deel gaat over of u op een bepaalde plek mag bouwen. Dit kunt u nagaan in het omgevingsplan van de gemeente.

Bouwtechnische deel

Het bouwtechnische deel gaat over of uw bouwwerk voldoet aan de technische regels en kwaliteitseisen. U heeft een kwaliteitsborger nodig die dit voor u controleert.

Hoelang duurt het?

Gewone omgevingsvergunning8 weken
Uitgebreide omgevingsvergunning6 maanden

De gemeente kan deze periode eenmalig verlengen met 6 weken. En met de tijd die u nodig heeft om ontbrekende gegevens in te leveren.

Aanvraag bij gemeente

Komt u liever naar de gemeente? Maak een afspraak.

Neem bij uw bezoek mee:

  • Constructietekeningen, berekeningen en rapporten
  • Bouwtekeningen
  • Eventuele foto's

Neem uw bijlagen digitaal mee. Dit versnelt uw aanvraag.

Is een bouwtechnische vergunning of melding niet nodig? Dan hoeft u geen bouwtechnische gegevens aan te leveren. Zoals gegevens over de constructie, brandveiligheid, ventilatie en hoe daglicht binnenkomt. Dit geldt voor veel kleine verbouwingen.

Voorwaarden

Op het Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen. U ziet dan gelijk of u een vergunning nodig heeft. Ook kunt u de vergunning meteen aanvragen.

Monumenten

Voor het verbouwen of onderhouden van een monument heeft u bijna altijd 2 vergunningen nodig. Dit geldt ook voor gebouwen in het beschermd stadsgezicht. U doet er goed om eerst een vooroverleg aan te vragen.

Goed en compleet

Het is belangrijk dat uw aanvraag goed en compleet is. Op het Omgevingsloket ziet u welke bijlagen u moet inleveren.

Andere vergunningen

Het kan zijn dat u voor uw situatie ook nog een andere vergunning of toestemming nodig heeft. Bijvoorbeeld als u uw woning wilt opdelen in zelfstandige appartementen. Of als er bij het werk geluidsoverlast ontstaat. Neem bij vragen contact op met de gemeente.

Bibob-onderzoek

De gemeente kan een Bibob-onderzoek doen. Dit onderzoek is om misbruik van de vergunning te voorkomen. Is een Bibob-onderzoek nodig? Stuur dan bij uw aanvraag de Bibob-vragenlijst mee.

Vergunning inzien

Op de website Overheid.nl ziet u alle aangevraagde vergunningen bij u in de buurt. Wilt u een vergunning inzien? Dit kan bij het stadskantoor. Maak een afspraak voordat u langskomt.

Kosten

Kosten 2024
Ruimtelijk deel1,71 % van de bouwkosten voor bouwkosten tot € 1.000.000
(minimaal € 65,61)
Bouwtechnische deel1,14 % van de bouwkosten voor bouwkosten tot € 1.000.000
(minimaal € 43,74)

Vraag en antwoord

Vraag en antwoord

Vraagt u een omgevingsvergunning aan? En ligt uw gebouw in een beschermd stadsgezicht? Dan krijgt u de vraag of het om een gemeentelijk of rijksbeschermd stadsgezicht gaat. In Delft zijn alleen rijksbeschermde stadsgezichten.

Heeft u bezwaar ingediend tegen een aangevraagde vergunning? Dan krijgt u een brief met een reactie van de gemeente.

Wetten en regels