Jongeren tot 27 jaar

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? En ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan heb je misschien recht op een uitkering. Een uitkering vraag je online aan.

Advies Jongerenacademie

Wil je liever eerst advies? Bijvoorbeeld over teruggaan naar school? Of als werk of school voor jou op dit moment niet lukt? De Jongerenacademie helpt je graag. Vraag gratis advies aan.

Op gesprek

Heb je bijstand aangevraagd? Dan krijg je eerst een gesprek met een consulent van de Jongerenacademie. Tijdens het gesprek bespreek je met de consulent hoe het met je gaat. En welke oplossingen er zijn voor jouw situatie. Hiermee ga je aan de slag.

Werk of opleiding zoeken

Na het gesprek volgt een periode waarin je op zoek moet gaan naar werk. Of een opleiding die bij je past. Na 4 weken heb je opnieuw een gesprek. De consulent beoordeelt dan of je genoeg hebt gedaan om werk of een opleiding te vinden. Zo ja, dan maak je samen met de consulent een plan. In dit plan staat hoe je ervoor zorgt dat je snel weer naar school gaat. Of een baan krijgt. We verwachten dat je minimaal 24 uur per week besteedt aan het uitvoeren van je plan.

Mbo, hbo of universiteit

Heb je een diploma voor mbo4, hbo of de universiteit? Dan gaan we ervan uit dat je zelf werk kunt vinden. Ook hier is de zoekperiode 4 weken voordat je bijstand kunt aanvragen. Je moet breed solliciteren. Dus ook op werk buiten jouw regio of vakgebied. Of werk op een lager opleidingsniveau? Ook moet je al het werk accepteren dat je krijgt aangeboden.