Jongeren tot 27 jaar

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan kan de Jongerenacademie je misschien helpen om een baan of opleiding te vinden. Ook heb je misschien recht op een uitkering. Maar eerst moet je een afspraak maken bij de Jongerenacademie. 

Ook voor andere vragen en zorgen

Heb je andere zorgen en weet je even niet waar je naartoe moet? Ook dan kun je bij de Jongerenacademie terecht. Denk aan psychische klachten, schulden, een goede invulling van je dag. Of misschien ben je in aanraking geweest met politie. Of heb je contacten waar je je niet goed bij voelt.

De Jongerenacademie is er voor alle jongeren in Delft. Zij kunnen altijd met je meedenken en de juiste hulp inschakelen. Wil je eerst wat meer informatie voordat je een afspraak maakt? Mail naar jongerenacademie@delftsupport.nl. Of bel 14015 voor het maken van een afspraak of vraag naar iemand van de Jongerenacademie. Je kunt ook hier online een afspraak maken.

Werkwijze

Tijdens de eerste afspraak bespreek je met de consulent hoe het met je gaat. En wat je nodig hebt aan hulp of ondersteuning. Ook bekijken jullie wat de mogelijkheden zijn om aan een baan te komen. Of een geschikte opleiding te vinden.

Uitkering aanvragen

Je moet eerst een afspraak maken met de Jongerenacademie. Na dit gesprek volgt een periode van vier weken. In die 4 weken moet je op zoek gaan naar werk of een opleiding. Dit is wettelijk verplicht als je een uitkering wilt aanvragen. Een training kan ook onderdeel zijn van deze zoekperiode. Of andere opdrachten die voor jou nuttig kunnen zijn.

Na 4 weken weer een gesprek

Na vier weken heb je opnieuw een gesprek. De consulent beoordeelt dan of je je voldoende hebt ingespannen tijdens de zoekperiode. Dit bepaalt of je een uitkering krijgt de eerste maand en de hoogte ervan.

Maak een plan

Je maakt samen met de consulent een plan. In het plan staat wat je gaat doen om weer naar school te gaan. Of hoe je een baan krijgt. Het kan ook dat je eerst een traject gaat volgen via de Jongerenacademie. De consulent verwacht dat je minimaal 24 uur per week besteedt aan het uitvoeren van je plan. Nu mag je een uitkering aanvragen voor de tijd totdat je een baan hebt gevonden. Of terug naar school gaat. 

Mbo 4, hbo of universiteit

Heb je een diploma voor mbo 4, hbo of de universiteit? Ook in jouw geval is er een verplichte zoekperiode van vier weken voordat je een uitkering kunt aanvragen. Je moet breed solliciteren. Dus ook op werk buiten jouw regio of vakgebied. Of werk op een lager opleidingsniveau. Ook moet je al het werk accepteren dat je krijgt aangeboden. Ook voor jou kan de consulent een training verplicht stellen tijdens de zoekperiode.

 

Zelfstandig ondernemers

Ben jij zelfstandig ondernemer, maar heb je geen of te weinig inkomsten? Kijk dan op de pagina Bijstand voor zelfstandigen of je een uitkering kan aanvragen.

Recht op WW-uitkering?

Ben je je baan kwijt? Dan heb je mogelijk recht op een WW-uitkering van het UWV. Deze moet je dan eerst aanvragen voordat je een bijstandsuitkering aanvraagt. Kijk op voorwaarden voor WW. Een WW-uitkering vraag je aan bij het UWV.

 

Uw mening
Uw mening