Jongeren tot 27 jaar

Algemeen

Ben je tussen de 16 en 27 jaar? Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan kan de Jongerenacademie je misschien helpen om een baan of opleiding te vinden. In de tussentijd heb je mogelijk recht op een uitkering. Maar eerst moet je een afspraak maken bij de Jongerenacademie.

Werkwijze

Tijdens de eerste afspraak bespreek je met de consulent hoe het met je gaat. En wat je nodig hebt aan hulp of ondersteuning. Ook bekijken jullie wat de mogelijkheden zijn om aan een baan te komen. Of een geschikte opleiding te vinden.

Uitkering aanvragen

Je moet eerst een afspraak maken met de Jongerenacademie. Na dit gesprek volgt een periode van 4 weken. In die 4 weken ga je op zoek naar werk of een opleiding die bij je past. Dit is wettelijk verplicht als je een uitkering wilt aanvragen. Een training kan ook onderdeel zijn van deze zoekperiode. Of andere opdrachten die voor jou nuttig kunnen zijn. Daarnaast kunnen er nog andere inspanningen van je gevraagd worden. Dit hangt af van je situatie.

Na 4 weken weer een gesprek

Na 4 weken heb je opnieuw een gesprek met de Jongerenacademie. De consulent beoordeelt of je je voldoende hebt ingespannen tijdens de zoekperiode. Dit bepaalt of je een uitkering krijgt de eerste maand en de hoogte ervan.

Maak een plan

Je maakt nu samen met de consulent een plan. In het plan staat wat je gaat doen om weer naar school te gaan. Of hoe je een baan krijgt. Het kan ook dat je eerst een traject gaat volgen via de Jongerenacademie. De consulent verwacht dat je minimaal 24 uur per week besteedt aan het uitvoeren van je plan. Nu mag je een uitkering aanvragen voor de tijd totdat je een baan hebt gevonden. Of terug naar school gaat. 

Geen zoekperiode

Je hebt geen verplichte zoekperiode in deze situatie:

  • je hebt afgelopen jaar een opleiding gevolgd in het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs
  • je hebt een medische urenbeperking
  • je behoort tot de doelgroep voor loonkostensubsidie
  • je bent een doorverhuizer vanuit een andere gemeente
  • je bent aan het einde van je WW.

Voor deze groepen geldt geen zoekperiode. Voor het aanvragen van een uitkering moet je wel eerst een afspraak maken met de Jongerenacademie.

Mbo 4, hbo of universiteit

Heb je een diploma voor mbo 4, hbo of de universiteit? Ook in jouw geval is er een verplichte zoekperiode van vier weken voordat je een uitkering kunt aanvragen. Je moet breed solliciteren. Dus ook op werk buiten jouw regio of vakgebied. Of werk op een lager opleidingsniveau. Ook moet je al het werk accepteren dat je krijgt aangeboden. Ook voor jou kan de consulent een training verplicht stellen tijdens de zoekperiode.

Vragen en zorgen

Heb je andere zorgen en weet je even niet waar je naartoe moet? Ook dan kun je bij de Jongerenacademie terecht. Denk aan psychische klachten, schulden, een goede invulling van je dag. Of misschien ben je in aanraking geweest met politie. Of heb je contacten waar je je niet goed bij voelt.

De Jongerenacademie is er voor alle jongeren in Delft. Zij kunnen altijd met je meedenken en de juiste hulp inschakelen. 

Meer informatie

Voor vragen en meer info kun je contact opnemen met de jongerenacademie. 

Mailjongerenacademie@delftsupport.nl
Telefoon14015
App06 400 09 349 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur)
WebsiteDelft Support - Jongerenacademie