Bijstand voor zelfstandigen

Komt u als zelfstandig ondernemer (tijdelijk) in financiële problemen? En moet u misschien stoppen met uw eigen bedrijf? Dan kunt u een aanvraag doen voor bijstand voor zelfstandigen via de Bbz-regeling. 

Wat is Bbz?

Bbz staat voor Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Via deze regeling kunt u een uitkering of bedrijfskrediet krijgen van de gemeente. U vraagt Bbz aan via het Bureau Zelfstandigen.

Voor wie?

De Bbz-regeling is voor zelfstandig ondernemers. Starters en bestaande ondernemers kunnen een aanvraag doen voor een uitkering of bedrijfskapitaal. Uw bedrijf moet wel levensvatbaar zijn. De gemeente voert daarom een levensvatbaarheidstoets uit. 

Uitkering

Als het (gezins)inkomen tijdelijk niet genoeg is, kunt u een uitkering voor levensonderhoud krijgen. Met de uitkering vult de gemeente uw inkomen aan tot de bijstandsnorm. De uitkering ontvangt u als lening zonder rente. De gemeente bekijkt achteraf wat u terug moet betalen. Was uw inkomen uiteindelijk boven de bijstandsnorm? Dan moet u de uitkering (soms voor een deel) terugbetalen.  

Bedrijfskapitaal

Heeft u een lening nodig om met uw bedrijf of zelfstandig beroep door te gaan? Dan kunt u een bedrijfskapitaal via de Bbz aanvragen. De hoogte van het bedrag hangt af van uw situatie. De rente op de lening is 8% per jaar. U moet in maximaal 10 jaar terugbetalen. Let op! Geld lenen kost geld.

Andere hulp vanuit de Bbz

De gemeente heeft mogelijkheden om ondernemers te helpen. Wij leveren maatwerk en stemmen de hulp af op uw behoefte en situatie. Tijdens gesprekken met u bepalen we hoe we u het beste kunnen helpen. En welke middelen we daarbij inzetten.

Krijg ik Bbz?

Op de website www.krijgikbbz.nl kunt u een test doen of u in aanmerking komt voor Bbz.

Afspraak

Wilt u als ondernemer een afspraak met het Bureau Zelfstandigen voor bijstandsverlening voor zelfstandigen (Bbz)? Stuur dan een verzoek via het contactformulier

Pijnacker-Nootdorp

Woont u in Pijnacker, Nootdorp of Delfgauw? Dan moet u zich voor de Bbz-regeling melden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Voorwaarden

Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruikmaken van de Bbz-regeling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder en jonger dan de AOW-leeftijd
  • U werkt minimaal 23,5 uur per week in uw bedrijf
  • Uw (gezins)inkomen is niet voldoende om van rond te komen
  • Uw bedrijf is in Nederland en u werkt in Nederland
  • U heeft alle vergunningen die nodig zijn voor het uitoefenen van uw bedrijf
  • U heeft geen spaargeld of ander direct beschikbaar vermogen. En u kunt geen financiering krijgen van een bank.

Regelingen

U kunt als ondernemer ook gebruik maken van onderstaande hulp en regelingen:

Zie ook