Bijstand aanvragen

Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Dan kunt u tijdelijk een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Met dit geld kunt u de noodzakelijke kosten betalen om van te leven. Bijvoorbeeld: de huur, boodschappen, kleren en uw zorgverzekering.

Aanvragen

Een bijstandsuitkering kunt u online aanvragen. Ook moet u zich op werk.nl als werkzoekende inschrijven. Na het versturen van uw online aanvraag neemt de gemeente binnen 10 dagen contact met u op. U krijgt dan meer informatie over de afhandeling van uw aanvraag.

U kunt bij deze aanvraag alvast bewijsstukken uploaden. Is dit voor u niet mogelijk? Dan bespreken wij later met u hoe u dat kunt doen.

Let op! In sommige gevallen geldt een andere aanvraag.

Hulp nodig?

Heeft u geen computer? Of vindt u het moeilijk om online een uitkering aan te vragen? Dan kan de Formulierenbrigade u helpen.

Problemen met aanvragen

De datum waarop u online een aanvraag indient is meestal de ingangsdatum van de uitkering. Is er een storing? Of moet u wachten op inschrijving op een Delfts adres? Geef dit dan aan bij de toelichting op het aanvraagformulier. De gemeente kan er dan rekening mee houden bij het vaststellen van de ingangsdatum van uw uitkering. U moet wel zo snel mogelijk online de aanvraag indienen.

Hoogte uitkering en vakantietoeslag

De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van uw woon- en gezinssituatie en van uw leeftijd. Wat u precies ontvangt staat vermeld in een beschikking. Na de uitbetaling van uw uitkering kunt u voor de 1e van de volgende maand uw uitkeringsspecificatie online inzien. Hierop staat ook welk bedrag aan vakantietoeslag u opbouwt. De vakantietoeslag ontvangt u in mei via een aparte betaling. 

Rechten en plichten 

Als u een uitkering aanvraagt moet u zich aan bepaalde rechten en plichten houden.