Kozijn of gevel veranderen

Zij- of achterkant

Voor het veranderen van een kozijn aan de zij- of achterkant van uw pand heeft u meestal geen vergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket om te zien of dit ook voor uw situatie geldt.

Voorkant of straatzijde

Verandert u een kozijn aan de voorkant of straatzijde van uw pand? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen als u voldoet aan de uitvoeringsrichtlijnen. U moet het bouwplan wel vooraf melden bij de gemeente.

Uitvoeringsrichtlijnen kozijnen

  • De kozijnen bevinden zich in de voorgevel. Of in een zij- of achtergevel die naar het openbare gebied gekeerd is. Bijvoorbeeld een zijmuur die grenst aan een straat, stoep of park.
  • De grootte van de kozijnen blijft gelijk. De bestaande opening in de gevel mag u dus niet groter of kleiner maken.
  • Kozijnen, glas en panelen hebben hetzelfde uiterlijk als de kozijnen, glas en panelen in de rest van het pand.
  • Het glas mag u niet vervangen door panelen. Ook andersom mag niet.

Voorbeelden uitvoeringsrichtlijnen kozijnen

Omgevingsvergunning

Voldoen de kozijnen aan de voorkant of straatzijde van uw pand niet aan de uitvoeringsrichtlijnen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Monumenten en beschermd stadsgezicht

De bouwmelding geldt niet voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor panden in het beschermd stadsgezicht of ander waardevol gebied. Hiervoor heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Op de Kaart Bouwmelding ziet u om welke gebieden het gaat.

Eigen verantwoordelijkheid

U bent zelf verantwoordelijk voor een kwalitatief goed kozijn of gevel die voldoet aan de wettelijke eisen voor bouwtechniek en veiligheid.