Vragen en antwoorden warmtenet

Algemene vragen over warmtenetten

Geothermie heet ook wel aardwarmte. Het is warmte uit diepe bodemlagen. Diep in de ondergrond, in poreuze zand- en steenlagen, zit op verschillende plekken in Nederland heet (zout) water. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water wordt. Met iedere kilometer diepte stijgt de temperatuur met ongeveer 31˚C.

Deze warmte kunnen we gebruiken voor het verwarmen van onder andere gebouwen. Via een put, in Delft ongeveer 2,2 kilometer diep, pompen we het hete water van zo’n 75 graden naar boven. Een grote warmtepomp warmt het water verder op zodat het geschikt is voor het warmtenet.

Warmtewisselaars dragen de warmte uit het bodemwater over op een gesloten buizensysteem (warmtenet) met daarin zoet water. Daarmee verwarmen we de gebouwen.

Het bodemwater koelt af naar zo’n 50 graden en gaat via een tweede put terug in dezelfde aardlaag. Dit is ondergronds op anderhalve kilometer van de andere put.

Een warmtenet is een buizensysteem onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit water wordt verwarmd op een duurzame manier, die beter is voor het milieu. De duurzame warmte komt uit de warmtebron onder de grond bij de TU Delft. Dit heet aardwarmte (of geothermie).

Het buizensysteem met warm water brengt deze duurzame warmte naar de woningen. Met dit systeem kunnen we huizen in Voorhof en Buitenhof verwarmen. We gebruiken dan minder aardgas dan nu.

Er worden goede afspraken gemaakt zodat er niemand in de kou komt te zitten. Is er een storing bij de warmtebron (Geothermie Delft)? Dan is de warmtekrachtcentrale (WKC) van de TU Delft onder andere de back-up. Dit is ook zo tijdens onderhoud.

Vragen over het Delftse warmtenet

De 4 woningcorporaties in Delft hebben laten onderzoeken wat de beste oplossing is om van het gas af te gaan. Het onderzoek richtte zich op de 70 woongebouwen in Voorhof en Buitenhof met een collectieve ketel. Hierbij delen de bewoners 1 ketel met elkaar. De onderzoekers hebben verschillende duurzame opties met elkaar vergeleken.

De uitkomst van dit onderzoek is dat een warmtenet de beste oplossing is. Het is het meest geschikt en het best betaalbaar voor de in totaal ruim 5.000 huurwoningen. Dat komt onder andere omdat in de wijk veel woningen op een klein oppervlak staan. En omdat bewoners in deze gebouwen een gasketel delen. Dit maakt aansluiten op een warmtenet makkelijker.

In Delft zit warmte in de ondergrond. Dit heet ook wel aardwarmte of geothermie. Deze duurzame warmte komt uit de aardwarmtebron bij de TU Delft.

Warmtenet Delft wordt een open warmtenet. Dit betekent dat in de toekomst meerdere bronnen warmte kunnen leveren aan het net. Er vindt onderzoek plaats of er in de toekomst een aansluiting komt op WarmtelinQ. Dit is de leiding die restwarmte uit de haven van Rotterdam naar andere plekken in Zuid-Holland verspreidt.

In Delft loopt de leiding van WarmtelinQ al onder de Prinses Beatrixlaan. Voorlopig is aardwarmte de enige bron. Dit levert ruim voldoende warmte, tot wel 10.000 woningen.

De woningcorporaties DUWO, Stedelink, Vidomes en Woonbron willen dat huurders nog lang prettig in Voorhof en Buitenhof kunnen wonen. In een goed en duurzaam verwarmd huis. Hiervoor komt er in Voorhof en Buitenhof waarschijnlijk een warmtenet. 

De woningcorporaties en de gemeente werken samen met het warmtenetwerkbedrijf NetVerder en warmteleverancier InWarmte aan de ontwikkeling van dit nieuwe warmtenet. De aansluiting op een warmtenet is een belangrijke stap om de woningen in Voorhof en Buitenhof aardgasvrij te kunnen maken. En dus klaar te maken voor de toekomst.

Om de woningen in Voorhof en Buitenhof aan te kunnen sluiten, moet er eerst een warmtenet zijn. De mogelijkheden van een warmtenet onderzoeken we nu.

De ondergrondse leidingen van het warmtenet brengen warm water naar en in de wijk. Dit warme water kan huizen verwarmen. Ook is het te gebruiken voor warm water in de keuken en de badkamer.

Als de plannen doorgaan, krijgen eerst de gebouwen van de woningcorporaties een aansluiting op het warmtenet. Daarna volgen andere woningen.

Stedelink, Woonbron, Vidomes, DUWO, netwerkbedrijf NetVerder en energieleverancier InWarmte ontwikkelen het warmtenet. Dit doen zij in overleg met de gemeente.

We beginnen met het aansluiten van ongeveer 70 woongebouwen van de woningcorporaties Stedelink, DUWO, Vidomes en Woonbron op het warmtenet. Het gaat eerst alleen om de woongebouwen met een centrale gasverwarmingsketel. Dit noemen we blokverwarming. Woont u in een van deze gebouwen? Als de plannen verder zijn uitgewerkt, hoort u van uw woningcorporatie wat er gaat gebeuren en wanneer. 

Woont u in een laagbouwwoning van een corporatie, dus niet in een flat? En heeft u een eigen cv-ketel? Dan wordt u nog niet aangesloten. Later waarschijnlijk wel. Iedere woningcorporatie maakt hiervoor een eigen planning en aanpak. In uw woning zijn dan waarschijnlijk wel aanpassingen nodig. Als dit gaat gebeuren dan hoort u dat van uw woningcorporatie.

Ja, het warmtenet in Voorhof en Buitenhof gaat er komen.

Kijk voor de voorlopige planning op de website van Delft Doet Duurzaam. 

Voor de aanleg van een warmtenet zijn werkzaamheden nodig in de openbare ruimte. Er komt een leidingennetwerk in de grond. De openbare ruimte, groenstroken en wegen gaan tijdelijk open om de leidingen erin te kunnen leggen.

Bij al het werk proberen we overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Omwonenden en ondernemers krijgen vooraf informatie van de bedrijven die het werk gaan uitvoeren.

De gemeente werkt voor alle wijken aan het Warmteplan Delft en de wijkuitvoeringsplannen die daarbij horen. Daarin staat voor elke wijk welk alternatief voor aardgas de meest geschikte oplossing is.

Vragen voor huurders in Voorhof en Buitenhof

Het aansluiten op het warmtenet gaat heel eenvoudig. De centrale gasverwarmingsketel (blokverwarming) wordt vervangen door een aansluiting op het nieuwe warmtenet voor het hele gebouw. Dit gebeurt in het bestaande, centrale ketelhuis. 

U merkt hier als bewoner weinig van. In uw woning verandert niets voor de aansluiting op het warmtenet. Zodra uw woongebouw een aansluiting heeft op het warmtenet, kunt u uw woning gewoon blijven verwarmen. Uw woning wordt net zo warm als nu.

Dit verschilt per gebouw. Bij de meeste gebouwen is het aansluiten op het warmtenet voor de verwarming een eenvoudige ingreep. De verandering komt neer op het vervangen van een centrale gasverwarmingsketel door een collectieve aansluiting op het nieuwe warmtenet. Dit gebeurt buiten het stookseizoen zodat u als bewoner hier weinig van merkt.

Voor een deel van de woningen in Voorhof en Buitenhof valt de overgang op het warmtenet samen met een renovatie. Dan zijn er ook aanpassingen in de woningen zelf.

Huurt u van een woningcorporatie? Dan hoort u van uw corporatie wat er gaat gebeuren en wanneer.

Dit verschilt per woongebouw. Via het warmtenet gaat u uw woning verwarmen. Om helemaal aardgasvrij te worden, is het nodig ook het warm water en koken anders te regelen. Bij de meeste gebouwen gebeurt dit later.

U hoort van uw woningcorporatie wat er gaat gebeuren en wanneer.

Uw woningcorporatie neemt contact met u op als de plannen klaar zijn. Heeft u nu al vragen? Neem dan gerust zelf contact op met uw corporatie.

Nee, als huurder kunt u niet kiezen. De levering van warmte gaat net als nu via uw woningcorporatie. De woningcorporatie sluit een contract af met InWarmte. Dit bedrijf levert de warmte.

Toestemming geven is niet nodig. De woningcorporaties is eigenaar van het gebouw en beslist hoe het gebouw wordt verwarmd. U kunt niet zelf kiezen.

De woningcorporatie heeft ook geen 70 procent instemming nodig. Het aansluiten valt namelijk onder het onderhoud.

De woningcorporatie is de eigenaar van het gebouw en beslist hoe het gebouw wordt verwarmd. U moet dus meewerken.

Gelukkig merkt u bijna niets van deze overstap. U kunt uw huis nog steeds goed blijven verwarmen, alleen straks op een duurzame manier. Uw woningcorporatie regelt alles.

De prijs van de warmte is op het moment van aansluiten vergelijkbaar met warmte gemaakt met aardgas. Daarna beweegt de prijs mee met de werkelijke kostenontwikkeling voor de productie en distributie van de warmte. De kostenontwikkeling is gebaseerd op openbare en verifieerbare indexatiefactoren (CBS, cijfers energiemarkten). De prijs van warmte ontwikkelt zich daardoor stabieler dan in de situatie gebaseerd op de gasprijs. Met de afspraken zorgen we ervoor dat de warmte ook in de toekomst betaalbaar is. De afspraken zijn al met al wezenlijk anders dan in bestaande warmtenetten. 

Ja, met het warmtenet wordt uw woning net zo warm als nu.

Dit hangt af van in welk woongebouw u woont. In de meeste woongebouwen gebruikt u voor koken de komende jaren nog aardgas, net als nu. In de toekomst gaat u koken op elektriciteit (inductie of keramisch). Dit regelt uw woningcorporatie.

Dit verschilt per woongebouw. Uw woningcorporatie informeert u hier later over.

Dit verschilt per woongebouw. In de meeste woongebouwen gebruiken huurders voor warm water uit de kraan of douche de komende jaren nog aardgas. Net als nu. Uw woningcorporatie maakt een planning voor de veranderingen die nodig zijn om ook warm kraan- en douchewater te krijgen via het warmtenet.

Een paar woongebouwen krijgen ook het kraan- en douchewater via het warmtenet. De woningcorporatie regelt dit centraal. Er zijn geen aanpassingen nodig in uw woning.

U kunt de radiatoren die u nu heeft gewoon blijven gebruiken voor het warmtenet.

Vragen voor eigenaren koopwoning

Bent u woningeigenaar in een gebouw met een collectieve ketel en een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Informeer dan bij uw VvE-bestuur.

Heeft u een koopwoning in Voorhof of Buitenhof zonder VvE? Fijn dat u belangstelling heeft. We zijn nog volop bezig om de plannen voor de 70 woongebouwen uit te werken. Dit blijkt een grote klus. Het idee is dat we eerst het warmtenet aanleggen en de 70 woongebouwen aansluiten. En dat we dan in overleg gaan met andere geïnteresseerden.

In een volgende fase kunnen ook particuliere woningeigenaren aansluiten. Maar dat duurt zeker nog een aantal jaren.

In de tussentijd zou u kunnen nagaan of er meer geïnteresseerden zijn in uw directe omgeving. Aansluiting van meerdere woningen tegelijk is voor u veel aantrekkelijker dan 1 individuele woning.

Is de aanleg van het warmtenet een stap verder? Dan krijgen ook woningeigenaren informatie over de mogelijkheden.

In fase 1 krijgen ongeveer 70 woongebouwen met ruim 5.000 woningen van woningcorporaties een aansluiting op het warmtenet. Op dit moment onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om ook de overige woningen en andere gebouwen van Voorhof en Buitenhof op dit warmtenet aan te sluiten. 

Alle woningeigenaren worden hierbij betrokken. Blijkt dat de uitbreiding van het warmtenet haalbaar en betaalbaar is? Dan krijgen woningeigenaren een aanbod en hebben zij de keuze om hier wel of niet op in te gaan. Dit zal niet voor 2026 plaatsvinden. 

Als woningeigenaar beslist u zelf of u kiest voor een aansluiting op het warmtenet. Of dat u kiest voor een andere oplossing.

De aanleg van het warmtenet gebeurt eerst bij een aantal woongebouwen van de woningcorporaties in Voorhof en Buitenhof. In een volgende fase kunnen ook particuliere woningeigenaren aansluiten. Maar dat duurt zeker nog een aantal jaren.

Om aan te sluiten heeft u een zogenoemde afleverset nodig. Dit is de koppeling van uw woning met het warmtenet. Een cv-ketel is dan niet meer nodig. Ook kunt u het kraan- en douchewater verwarmen met warmte uit het warmtenet.

Uiteraard zijn voor het aansluiten op het warmtenet van uw woning ook verbindende leidingen nodig tussen de afleverset en de bestaande leidingen voor uw verwarming en warm water.

Wilt u in de toekomst aansluiten op het warmtenet? Dan betaalt u op dat moment een eenmalige bijdrage voor de aansluiting. Daarnaast betaalt u na aansluiten op het warmtenet:

  • Vastrecht
  • Kosten voor het warmteverbruik
  • Huur van de afleverset

De hoogte van de aansluitbijdrage en de tarieven van het vastrecht, het warmteverbruik en de huur van de afleverset zijn nog niet bekend.

De gemeente organiseerde in 2021 twee stadsgesprekken over het warmteplan. In dit plan staat hoe we de Delftse wijken tot aan 2050 aardgasvrij gaan maken.

De gemeenteraad heeft het warmteplan vastgesteld. De volgende stap is dat er voor elke wijk een warmte-uitvoeringsplan komt.

De gemeente maakt dit plan samen met de wijk en buurt. Dan komen er dus ook weer momenten dat u met de gemeente in gesprek kunt.

De gemeente helpt woningeigenaren met acties en subsidies bij het verduurzamen van hun woning. Voor vragen kunt u terecht bij het Regionaal Energieloket Delft.

Vragen over Geothermie Delft

Heeft u vragen over de aardwarmtebron, de boring of vergunningen? Kijk dan op de website van Geothermie Delft.