Hulp voor starters

Wilt u een eigen bedrijf beginnen? Maar heeft u een bijstandsuitkering of WW-uitkering? De gemeente kan helpen. Via de Bbz-regeling kunt u een uitkering of bedrijfskrediet krijgen van de gemeente. Uw bedrijf moet wel levensvatbaar zijn. De gemeente voert daarom een levensvatbaarheidstoets uit. Dit zijn de mogelijkheden:

Uitkering

Als het (gezins)inkomen tijdelijk niet genoeg is, kunt u een uitkering voor levensonderhoud aanvragen. Met deze uitkering vult de gemeente uw inkomen aan tot de bijstandsnorm. De uitkering ontvangt u als lening zonder rente. De gemeente bekijkt achteraf wat u terug moet betalen. Was uw inkomen uiteindelijk boven de bijstandsnorm? Dan moet u de uitkering (soms voor een deel) terugbetalen. 

Bedrijfskapitaal

Heeft u een lening nodig om met uw bedrijf of zelfstandig beroep te starten? Dan kunt u een bedrijfskapitaal via de Bbz-regeling aanvragen. De hoogte van het bedrag hangt af van uw situatie. Het maximale bedrag dat u kunt lenen is € 45.483 (2024). De rente op de lening is 8% per jaar. U moet in maximaal 10 jaar terugbetalen. Let op: geld lenen kost geld. 

Voorbereiding en begeleiding 

De Bbz-regeling gaat nog verder voor starters. U kunt ook begeleiding aanvragen voor en tijdens de start. Krijgt u een uitkering van de gemeente? Dan kunt u tijdelijk hulp bij de voorbereiding van uw bedrijf krijgen. Denk aan hulp bij het maken van een ondernemersplan. Of het doen van marktonderzoek of meer leren over financieel beheer. 

U kunt daarvoor bijvoorbeeld een cursus volgen. Daarnaast adviseert de gemeente u over promoten van uw bedrijf. U hoeft in die tijd niet te solliciteren.

Krijg ik Bbz?

Op de website www.krijgikbbz.nl kunt u een test doen of u recht heeft op een Bbz-regeling.

Afspraak

Wilt u als ondernemer een afspraak met het Bureau Zelfstandigen (Bbz)? Stuur dan een verzoek via het contactformulier.

Binnenvaart

Bent u ondernemer in de binnenvaart? Dan kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente waar u woont. Heeft u geen vaste woonplaats? Ga dan naar de gemeente waar u op dat moment een ligplaats heeft met uw schip.

Regelingen

U kunt als ondernemer ook gebruikmaken van onderstaande hulp en regelingen:

Meer informatie