Mijn kind wordt 18

Als uw kind 18 wordt verandert er veel. We hebben de belangrijkste punten voor u als ouder/verzorger op een rij gezet wat er zoal gaat veranderen. En hoe u uw kind hierbij kunt helpen. 

Kinderbijslag

Kinderbijslag

Kinderbijslag

De kinderbijslag stopt automatisch aan het einde van het kwartaal waarin uw kind 18 jaar wordt. In een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat precies wanneer de betaling stopt. 

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget stopt automatisch wanneer uw jongste kind 18 jaar wordt. Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Er zijn regelingen die u kunnen ondersteunen, zoals een laptop voor school. Kijk op Weinig geld? Gemeente helpt! 

Huurtoeslag

Huurtoeslag

Huurtoeslag

De huurtoeslag verandert als uw kind 18 jaar of ouder wordt. En bij u woont en geld verdient. 

Voor kinderen tussen 18 en 23 jaar telt het inkomen pas mee vanaf 5.970. Bij kinderen ouder dan 23 jaar telt het volledige inkomen mee. Meer informatie leest u op de website van de Belastingdienst.

Heeft u een uitkering of laag inkomen? En zijn de huurkosten hoger dan de huurgrens? Komt u niet in aanmerking voor huurtoeslag? Dan kunt u een (tijdelijke) woonkostentoeslag aanvragen

Alimentatie

Alimentatie

Alimentatie

Vanaf 18 jaar heeft uw kind recht om zelf de alimentatie te ontvangen. U kunt ook afspraken maken met uw kind dat u de alimentatie blijft ontvangen tot het 21e jaar. Lees meer info op de Rijksoverheid.

Bijstandsuitkering

Bijstandsuitkering

Bijstandsuitkering

Als u een bijstandsuitkering heeft en uw kind is 18 jaar dan verandert er nog niets. Pas als uw kind 27 jaar wordt en thuis woont, dan geldt de kostendelersnorm. Dit kan soms gevolgen hebben voor uw uitkering.

Onderhoudsplicht

Onderhoudsplicht

Onderhoudsplicht

Als ouder bent u tot het 21e jaar van uw kind wettelijke verantwoordelijk. Dit betekent dat u moet zorgen voor onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Financiën

Financiën

Financiën

Als u kind 18 jaar is, is het zelf verantwoordelijk voor het betalen van rekeningen, aankopen en contracten.

Jeugdhulp

Jeugdhulp

Jeugdhulp

Is uw kind in behandeling bij een hulpverlener? Dan kan het zijn dat sommige hulp stopt zodra uw kind 18 jaar wordt. Bespreek met de hulpverlener wat er verandert. 

Heeft uw kind een persoonsgebonden budget (pgb)? Neem dan 6 maanden voor de 18e verjaardag contact op met Delft Support.

Donorregistratie

Donorregistratie

Donorregistratie

U kind moet zelf beslissen over orgaandonorschap. Zonder keuze wordt uw kind automatisch donor. U kind kan dit altijd weer aanpassen. Meer informatie vindt u op de website van het donorregister.

U kunt hulp vragen

U kunt hulp vragen

U kunt hulp vragen

Hulp nodig bij zaken over uw inkomen of schulden? Kom naar de Financiële Winkel van Delft

Delft Support

Kunt u door ziekte een beperking of ouderdom (tijdelijk) niet zelfstandig thuis wonen of reizen? Dan kunt u hulp aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voorbeelden van hulp zijn:

  • Rolstoelvoorzieningen
  • Vervoersvoorzieningen (driewielfiets, scootmobiel, RegioTaxi)
  • Woonvoorzieningen (traplift, aangepast douche- of toiletstoel)
  • Hulp in het huishouden
  • Beschermd wonen
  • Begeleiding en dagbesteding
Wijkcontactpunten

Iedere wijk heeft een wijkcontactpunt. Hier kunt u terecht met verschillende sociale en praktische vragen. Denk aan persoonlijke vragen. Maar ook vragen over een kind, de buren of een familielid. 

Meer informatie

Ping Ping app

Met de Ping Ping app kunnen jongeren alles regelen wat er komt kijken als ze 18 worden. Van het aanvragen van toeslagen tot het afsluiten van verzekeringen en het regelen van een ov-chipkaart. De app helpt hen stap voor stap. Zij krijgen een persoonlijke to-do lijst. En verdienen city pings bij elke taak die ze afronden. Met voldoende city pings verdienen ze een Pathé cadeaukaart. Download hier de Ping Ping app.