Overkapping plaatsen

Zij- of achterkant

Voor een overkapping aan de zij- of achterkant van uw pand heeft u meestal geen omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck op het Omgevingsloket om te zien of dit ook voor uw situatie geldt.

Voorkant of straatzijde

Plaatst u de overkapping aan de voorkant of straatzijde? Dan hoeft u geen vergunning aan te vragen als u voldoet aan de uitvoeringsrichtlijnen. U moet het bouwplan wel vooraf melden bij de gemeente.

Uitvoeringsrichtlijnen overkapping

  • De overkapping bevindt zich voor de voorgevel van het pand. Of voor een zij- of achtergevel die naar het openbare gebied gekeerd is. Bijvoorbeeld een zijmuur die grenst aan een straat, stoep of park.
  • De hoogte van de overkapping is maximaal 3 meter.
  • De voorkant van de overkapping komt maximaal 1,2 meter voor de voorgevel van het pand.
  • De afstand van de voorkant van het bouwwerk naar het openbare gebied is minimaal 2 meter.
  • De oppervlakte van de overkapping is niet meer dan 20 m².
  • De oppervlakte van alle bijgebouwen (met de overkapping erbij) is niet meer dan 50% van het onbebouwde erf.

Omgevingsvergunning

Voldoet de overkapping aan de voorkant of straatzijde van uw pand niet aan de richtlijnen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Monumenten en beschermd stadsgezicht

De bouwmelding geldt niet voor monumenten, cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor panden in het beschermd stadsgezicht of ander waardevol gebied. Hiervoor heeft u altijd een omgevingsvergunning nodig. Op de Kaart Bouwmelding ziet u om welke gebieden het gaat.

Eigen verantwoordelijkheid

U bent zelf verantwoordelijk voor een kwalitatief goede overkapping die voldoet aan de wettelijke eisen voor bouwtechniek en veiligheid.