Compensatie energiekosten 2023

Algemeen

Heeft u een laag inkomen? En had u in 2023 hogere energiekosten? Dan kunt u hiervoor een extra compensatie aanvragen bij de gemeente. De bedragen verschillen per inkomensgroep. Aanvragen kan tot en met 31 mei 2024.

Schriftelijk

U kunt de compensatie ook schriftelijk aanvragen.

Extra geld beschikbaar

Het Rijk heeft aan gemeenten geld gegeven om inwoners met een laag inkomen tegemoet te komen in de stijgende energiekosten. Het was eerder al mogelijk om een compensatie aan te vragen. Dit kon voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Nu er geld over is van het Rijksbudget voor energietoeslag, biedt de gemeente Delftenaren extra compensatie.

Wat betekent dit?

Heeft u de energietoeslag voor 2023 al gekregen? Dan krijgt u nog een aanvullend bedrag van € 200. Zodra bekend is wanneer u dit bedrag  kunt verwachten, vindt u dit op deze website.

Hoeveel kunt u aanvragen?

Heeft u een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm? Dan kunt u in totaal over 2023 een energietoeslag van € 1.500 krijgen. Heeft u over 2023 nog geen energietoeslag van de gemeente gekregen? Dan kunt u in totaal € 1.500 energietoeslag aanvragen over 2023.

Heeft u in het voorjaar van 2023 al € 500 gekregen voor 2023? Dan kunt u nog € 1.000 aanvragen. U moet dan nog wel aan de voorwaarden voor 2023 voldoen.

Heeft u een inkomen tussen de 120 en 130 procent van de bijstandsnorm? En heeft u over 2023 nog geen energietoeslag ontvangen? Dan kunt u in totaal € 200 aanvragen. Aanvragen kan tot en met 31 mei 2024.

Wanneer komt u in aanmerking?

Bent u 21 jaar of ouder? En heeft u een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm? Dan komt u in aanmerking voor de compensatie. U moet dan voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • U krijgt een bijstandsuitkering
 • U krijgt een IOAW-, IOAZ-, of Bbz-uitkering
 • U werkt of krijgt een andere uitkering en verdient netto (inclusief vakantiegeld) niet meer dan:
  • € 1.582 voor alleenstaanden
  • € 2.259 voor gehuwden, samenwonenden of alleenstaande ouders
 • U heeft door een schuldregeling een besteedbaar inkomen dat niet hoger is dan de hierboven genoemde bedragen
 • U bent zelfstandig ondernemer met een netto maandinkomen dat niet hoger is dan de hierboven genoemde bedragen
 • U bent AOW-gerechtigd en uw netto inkomen inclusief vakantiegeld en aanvullende pensioenen is niet meer dan:
  • € 1.765 voor alleenstaanden
  • € 2.397 voor gehuwden, samenwonenden of alleenstaande ouders

Automatisch ontvangen

Ontvangt u een uitkering van de gemeente Delft of de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Of heeft u een schuldregeling via de Financiële Winkel van Delft? Dan heeft u het totale bedrag automatisch ontvangen.

Studeert u?

Dan komt u niet in aanmerking voor de energietoeslag 2023. In plaats daarvan is er een regeling van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Studenten die voldoen aan de voorwaarden krijgen eenmalig een tegemoetkoming in de energiekosten van € 400. Let op: deze regeling loopt via DUO en dus niet via de gemeente.

Afhandeling

De gemeente handelt uw aanvraag binnen 8 weken af.

Hulp nodig?

Komt u er zelf niet uit om het formulier in te vullen? Dan helpt De Formulierenbrigade u graag. Bel 015 760 02 00 voor het maken van een afspraak. De Formulierenbrigade is geopend op maandag, woensdag en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Van Bleyswijckstraat 91 in Delft.

Veelgestelde vragen

U vindt hier een overzicht van veelgestelde vragen.

Nieuwsbrief ontvangen?

De gemeente heeft verschillende regelingen en tegemoetkomingen voor mensen met een laag inkomen. Schrijf u in voor de Nieuwsbrief Werk en Inkomen. De nieuwsbrief verschijnt 4 keer per jaar.