Bijstand aanvragen

Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Dan kunt u tijdelijk een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Dit is een geldbedrag waarmee u de noodzakelijke kosten betaalt om van te leven zoals huur, boodschappen, kleren en uw zorgverzekering.

Aanvragen

Op werk.nl kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Let op! In sommige gevallen geldt een andere aanvraagprocedure:

Activeringsgesprek

Na de aanvraag voor een bijstandsuitkering maakt u direct een afspraak voor het activeringsgesprek met de gemeente Delft. 

Hulp nodig?

Heeft u geen computer of vindt u het moeilijk om uw verzoek online in te dienen? Dan kan de Formulierenbrigade u helpen.

Problemen met aanvragen

De datum waarop u digitaal een aanvraag indient is meestal de ingangsdatum van de uitkering. Is er een storing of moet u wachten op inschrijving op een Delfts adres? Kom dan naar de gemeente aan het Stationsplein 1 en vraag om een schriftelijke bevestiging van uw melding. U moet wel zo spoedig mogelijk de aanvraag digitaal indienen.

Hoogte uitkering en vakantiegeld

De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van uw woon- en gezinssituatie en van uw leeftijd. Het exacte bedrag staat in uw beschikking vermeld en toegelicht. Na de uitbetaling van uw uitkering kunt u met uw DigiD voor de 1e van de volgende maand uw uitkeringsspecificatie online inzien. Hierop staat ook welk bedrag aan vakantiegeld er voor u per maand wordt gereserveerd. Het vakantiegeld over uw uitkering ontvangt u in juni.

Spelregels 

Als u een uitkering aanvraagt moet u zich aan bepaalde rechten en plichten houden. U leest hier meer over in de spelregels bijstandsuitkering.

Weinig geld? gemeente helpt!

Heeft u een laag inkomen of een bijstandsuitkering? Maak dan gebruik van de regelingen en tegemoetkomingen van de gemeente, waarvan de meeste onder de bijzondere bijstand vallen.