Bijstand aanvragen

Heeft u geen werk en niet genoeg geld om van te leven? Dan kunt u tijdelijk een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Met dit geld kunt u de noodzakelijke kosten betalen om van te leven. Bijvoorbeeld: de huur, boodschappen, kleren en uw zorgverzekering.

Aanvragen

Een bijstandsuitkering kunt u online aanvragen. Ook moet u zich op werk.nl als werkzoekende inschrijven. Na het versturen van uw online aanvraag neemt de gemeente binnen 10 dagen contact met u op. U krijgt dan meer informatie over de afhandeling van uw aanvraag.

U kunt bij deze aanvraag alvast bewijsstukken uploaden. Is dit voor u niet mogelijk? Dan bespreken wij later met u hoe u dat kunt doen.

Let op! In sommige gevallen geldt een andere aanvraag.

Hulp nodig?

Heeft u geen computer? Of vindt u het moeilijk om online een uitkering aan te vragen? Dan kan de Formulierenbrigade u helpen.

Problemen met aanvragen

De datum waarop u online een aanvraag indient is meestal de ingangsdatum van de uitkering. Is er een storing? Of moet u wachten op inschrijving op een Delfts adres? Kom dan naar de gemeente aan het Stationsplein 1 en vraag om een schriftelijke bewijs van uw melding. U moet wel zo snel mogelijk online de aanvraag indienen.

Hoogte uitkering en vakantietoeslag

De hoogte van de bijstandsuitkering hangt af van uw woon- en gezinssituatie en van uw leeftijd. Wat u precies ontvangt staat vermeld in een beschikking. Na de uitbetaling van uw uitkering kunt u voor de 1e van de volgende maand uw uitkeringsspecificatie online inzien. Hierop staat ook welk bedrag aan vakantietoeslag u opbouwt. De vakantietoeslag ontvangt u in juni via een aparte betaling. 

Rechten en plichten 

Als u een uitkering aanvraagt moet u zich aan bepaalde rechten en plichten houden. 

Zie ook